Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

"Укрнафтобуріння" зупинила видобуток газу на одному з найбільших родовищ України Новини компаній

Реклама

ПрАТ "ВК "Укрнафтобуріння" з 1 грудня повністю зупинило видобуток газу та газового конденсату на Сахалінському нафтогазоконденсатному родовищі. Про це повідомляє пресслужба компанії.

Як зазначається, підставою для вжиття таких заходів є постанова Шостого апеляційного адміністративного суду, якою був анульований спеціальний дозвіл на користування надрами № 6349 від 10 липня 2019 року.

У компанії вважають зазначене рішення необгрунтованним та таким, що несе в собі ризики не тільки для функціонування компанії, але і для сталого проходження опалювального сезону 2023/2024.

Ним скасовується наказ Держгеонадра та анульовується спецдозвіл на видобуток шляхом повороту виконання рішення суду в адміністративній справі № 2а-7778/09/2670.

Водночас, рішення, поворот у якому здійснила апеляційна інстанція, стосується видачі іншого спецдозволу (№5139), який вже був анульований Держгеонадра у 2019 році.

Всі джерела інформації для вашої роботи - в новому рішенні LIGA360 PRO. Доступ до найповнішої бази законодавства, судових рішень та інструментів перевірки контрагентів. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

«Відмінивши новий спецдозвіл, хоча справа стосувалася виключно старого, суд зупинив видобуток газу компанією, що входить до 5 найбільших приватних газовидобувних компаній в країні», - наголошують у компанії.

Йдеться про близько 500 млн кубометрів природного газу на рік.

В "Укрнафтобурінні" звернули увагу, що ініціатива Державної служби геології та надр вдарила по компанії, корпоративні права якої були арештовані та, відповідно до розпорядження Кабміну, передані АРМА в управління державній компанії ПАТ «Укрнафта» саме для уникнення кризових ситуацій на ринку природного газу.

«Анулювання спецдозволу позбавляє ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» можливості здійснювати господарську діяльність та, відповідно, отримувати прибутки, 90% яких мали б спрямовуватися до АРМА (державного бюджету України) на виконання договору управління зазначеним активом», - йдеться у прессрелізі.

1 грудня 2023 року, ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» провело всі необхідні технологічні заходи і вимушено виконало вимоги законодавства, яке забороняє здійснення діяльності з видобутку вуглеводнів без спеціального дозволу на користування надрами, який був анульований рішенням Шостого апеляційного адміністративного суду.

Наразі компанія готує звернення до Верховного Суду, а також просить Уряд та Офіс Президента звернути увагу на цю справу.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини