Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

МВФ схвалив третій транш для України та встановив нові структурні маяки

Реклама

Україна отримає близько 900 млн доларів США від МВФ в результаті завершення другого перегляду програми EFF, повідомили в Міністерстві фінансів України.

Виконавча рада МВФ відзначила досягнення української сторони у виконанні програми EFF, а також відданість порядку денному реформ в умовах воєнного стану. Усі кількісні критерії ефективності програми на кінець червня, індикативні цільові показники на кінець вересня було виконано. Зокрема, Україна виконала умови, які включають законодавчі ініціативи щодо вдосконалення Бюджетного кодексу, посилення податкової політики, антикорупційні заходи тощо. 

В НБУ зазначили, що відповідні кошти спрямовуватимуться на фінансування видатків Державного бюджету України та підтримають міжнародні резерви, що посилить спроможність Національного банку забезпечувати курсову стійкість.

Крім того, успішне виконання програми зберігає доступ України до пакета загальної макроекономічної підтримки від міжнародних партнерів на чотирирічний період дії програми. Наразі він становить 122 млрд дол. США. 

Україна виконала всі кількісні критерії ефективності на кінець червня та індикативні цілі на кінець вересня. Також більшість структурних маяків на кінець жовтня виконано вчасно, а кілька заходів за іншими структурними маяками - з певною затримкою. 

Також в рамках перегляду кредитної програми Україна отримала від МВФ 12 нових "маяків", повідомляє liga.net

До кінця року залишаються ще три "старі" маяки:

  • перегляд поточних процедур управління державними інвестиціями;

  • затвердження Національної стратегії доходів;

  • ухвалення законодавства для підвищення інституційної незалежності САП.

Ще один "старий" бенчмарк - підготовка засад оздоровлення банків у консультаціях з ФГВФО та експертами МВФ - перенесли з кінця березня 2024 року на кінець грудня 2024 року, а маяк "запровадження методології оцінки ризиків під час здійснення нагляду" залишається на кінець червня.

Додалися такі маяки:

  • знайти джерела для збільшення власних надходжень бюджету 2024 року на 0,5% ВВП (кінець лютого);

  • змінити КПК в частині розгляду справ ВАКС одним суддею або колегією з трьох суддів (кінець березня);

  • ухвалити закон про перезавантаження Бюро економічної безпеки (кінець червня);

  • провести зовнішній аудит фінансового стану компаній теплокомуненерго, з розбивкою боргів до і після лютого 2022 року (кінець червня);

  • провести аудит ефективності податкових пільг та втрат від них (кінець липня);

  • ухвалити закон про створення нового суду для розгляду справ проти держорганів - НБУ, НАБУ, НАЗК (кінець липня);

  • розробити політику державної власності держпідприємств, дивідендну політику та стратегію приватизації (кінець серпня);

  • визначити найбільш постраждалі від війни держкомпанії та підготувати оцінку потенційних фіскальних та квазіфіскальних ризиків (кінець вересня);

  • провести зовнішній аудит ефективності НАБУ (кінець вересня);

  • за допомогою МВФ провести діагностику довоєнного процесу підготовки середньострокового бюджету для посилення стратегічного підходу до бюджету (кінець жовтня);

  • ухвалити постанову з планом дій, які встановлять чіткий зв'язок між середньостроковим бюджетним плануванням та капітальними видатками, а також визначать Мінфін відповідальним за нагляд (кінець грудня);

  • збереження всіх державних банків в управлінні Мінфіну, передання всіх націоналізованих несистемних банків у Фонд гарантування вкладів (постійний маяк).

LIGA360 - єдине джерело інформації для всієї компанії. Дашборд ключових медіа та конкурентних показників, бізнес-новини й аналітика та управління ризиками. Замов прямо зараз.

Надаємо новорічні знижки до 40% - на професійні рішення LIGA360. Отримайте корисні інструменти для бізнесу, юристів, бухгалтерів та HR-менеджерів за вигідними цінами.  

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини