Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У наступному році Україні загрожує колапс в управлінні небезпечними відходами - EBA

Реклама

У Європейській Бізнес Асоціації попереджають, що у разі невжиття Урядом належних заходів, у наступному році Україні загрожує колапс в управлінні небезпечними відходами.

Так, постановою Уряду від 5 грудня 2023 року № 1278 затверджено Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з управління небезпечними відходами.

«Це один з обов'язкових документів, який має бути прийнятий на виконання вимог рамкового Закону № 2320-IX про управління відходами», - наголошується у заяві, розміщеній на сайті бізнес-спільноти.

Однак, як зазначають у ЕВА, при розробці зазначеного нормативно-правового акту зауваження бізнесу не були враховані, тому він містить низку неоднозначних моментів, що ускладнюють реалізацію реформи управління відходами. Зокрема, це стосується невизначеності статусу дозвільних документів підприємств у сфері управління небезпечними відходами та потенційного анулювання таких ліцензій.

Потрібно більше інформації щодо цієї бізнес-галузі? Заходь у розділ "Галузі економіки" в LIGA360. Усі потрібні й актуальні документи - зручна структура. Спробуй прямо сьогодні.

На думку асоціації, постанова № 1278 містить мінімум п'ять проблемних моментів, які необхідно вирішити.

По-перше, відповідно до основного регуляторного акту у сфері ліцензування господарської діяльності - Закону № 222-VIII - ліцензія на управління небезпечними відходами видається на необмежений строк. При цьому відповідно до перехідних положень Закону № 2320-IX, підприємства у сфері управління небезпечними відходами зобов'язані отримати відповідну ліцензію, але жодна норма прямо не визначає, що ліцензії, видані до набрання ним чинності, перестають діяти.

По-друге, згідно з Законом № 222-VIII, відповідні ліцензійні умови залишаються чинними у випадку зміни назви господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню, якщо це не призводить до зміни предмета такої діяльності. У сфері відходів діяльність з «поводження з небезпечними відходами» змінила назву на діяльність з «управління небезпечними відходами».

По-третє, постановою № 1278 для отримання ліцензії вимагається наявність висновку з оцінки впливу на довкілля (ОВД). Водночас, компанії, які почали свою діяльність до прийняття Закону про ОВД у 2017 році, не можуть отримати такий документ, оскільки їх діяльність розпочата давно і вони мають Висновки державної екологічної експертизи. Проте використати зазначені висновки, які мають аналогічну юридичну силу, для тримання ліцензії на управління небезпечними відходами неможливо, оскільки діючим Законом №2320-IX змінено операції поводження з небезпечними відходами та номенклатуру небезпечних відходів, що підлягають ліцензуванню.

По-четверте, для отримання ліцензії на небезпечні відходи необхідно надати Дозвіл на здійснення операцій з оброблення відходів. Видача такого дозволу здійснюється Міндовкіллям протягом 30 календарних днів з дня отримання пакету документів.

По-п'яте, якщо припустити, що компаніям доведеться переоформлювати свої ліцензії, на це потрібен час, тому що постанову № 1278 з оновленими ліцензійними умовами було прийнято лише через 5 місяців після набрання чинності Законом № 2320-IX. При цьому від підприємств у сфері управління небезпечними відходами вимагається отримати ліцензію протягом шести місяців з моменту набрання чинності Законом. Фактично, у компаній залишився місяць для отримання нової ліцензії, що унеможливлює їх отримання через низку причин. Зокрема, лише для обов'язкової перевірки Міндовкіллям відповідності матеріально-технічної бази здобувача ліцензії вимогам законодавства відводиться 20 робочих днів. Також, у зв'язку з нещодавно прийнятими Національним переліком відходів, деякі види відходів, які раніше не відносились до небезпечних, отримають такий статус, що призведе до необхідності отримувати ліцензію на управління такими відходами додатковою кількістю суб'єктів господарювання. А новий Порядок класифікації відходів вимагає проведення лабораторних досліджень небезпечності відходів, які можуть тривати більше 6 місяців.

У бізнес-спільноті також наводять дані порталу Екосистема: понад 370 підприємств в Україні сьогодні мають ліцензії на діяльність у сфері управління небезпечними відходами. Їхня діяльність напряму пов'язана як з підприємствами, в результаті діяльності яких ці відходи утворюються, так і безпосередньо із побутовими відходами, які щодня генерує населення - батарейки, відпрацьовані лампи, ртутні термометри, медичні відходи тощо.

«Враховуючи відсутність правової визначеності регуляторних актів, а також нереальні строки для отримання нових ліцензій діючими ліцензіатами, вірогідність зупинки цілої галузі є досить високою. Це ймовірно вдарить по іміджу України та її подальшим євроінтеграційним перспективам. Єдиним рішенням у цій ситуації може стати підтвердження умов для збереження чинності ліцензій та відсутності необхідності отримувати нові ліцензії діючим підприємствам», - наголошують в ЕВА.

Тому Європейська Бізнес Асоціація закликає Уряд оперативно надати відповідні офіційні роз'яснення щодо наявної ситуації та готова долучитись до пошуку шляхів її врегулювання.

Legal Solution - аналіз законодавства й практика правозастосування для кожного фахівця. Знайдіть нормативні документи, досліджуйте правові питання та звіряйтеся з експертами. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Скористайтеся новорічною пропозицією для рішень LIGA360! Отримайте знижку 30% при оплаті тарифу на 6 місяців, та 40% при оплаті 12 місяців. Встигніть до кінця грудня.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини