Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк знизив облікову ставку до 15%

Реклама

Правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку з 16% до 15% із 15 грудня 2023 року. Про це повідомляє пресслужба регулятора.

Це рішення узгоджується зі сповільненням інфляції та поліпшенням інфляційних очікувань, що сприятиме збереженню привабливості гривневих інструментів для заощаджень.

Інфляція в листопаді знизилася до 5,1%, навіть дещо швидше, ніж очікувалося.

Сповільненню інфляції сприяло як розширення пропозиції продуктів харчування з нового врожаю, так і поліпшення очікувань на тлі міцнішого курсу гривні. За оцінками НБУ, показники інфляції в грудні залишатимуться близькими до поточних рівнів. Водночас зберігаються ризики пришвидшення інфляції через логістичні труднощі на західних кордонах та швидше вичерпання ефектів від значних урожаїв, передусім овочів.

Ключовим ризиком для інфляційної динаміки та економічного розвитку залишається перебіг повномасштабної війни, водночас НБУ вказує на посилення ризиків в частині міжнародної допомоги.

"Високий рівень невизначеності щодо тривалості та інтенсивності повномасштабної війни зберігається. Як і раніше, НБУ припускає, що відчутне зниження безпекових ризиків відбудеться не раніше 2025 року. У разі тривалішого періоду активних бойових дій очікуються додаткові втрати економіки та суттєвіший інфляційний тиск", - зазначають у Нацбанку.

НБУ також ураховує високу адаптивність українського бізнесу та громадян до викликів воєнного часу, що значною мірою нівелює негативні ефекти від реалізації окремих ризиків. Прикладом цього є, зокрема, значно швидше, ніж очікувалося, нарощування експорту новим морським коридором.

З огляду на те, що зниження облікової ставки не створить ризиків для привабливості заощаджень у гривні на тлі подальшого зниження інфляції та поліпшення інфляційних очікувань, а також успішної адаптації валютного ринку до нового курсового режиму, НБУ продовжує цикл пом'якшення процентної політики.

З 15 грудня 2023 року облікова ставка, а разом з нею і ставка за основною операцією НБУ з розміщення депозитних сертифікатів овернайт встановлюються на рівні 15%. На 1 в. п. знижуються також інші ставки: ставка за тримісячними депозитними сертифікатами - до 19%, а ставка за кредитами рефінансування - до 21%.

Не пропусти жодної важливої зміни для бізнесу з LIGA360. Налаштуй моніторинг згадок у ЗМІ, змін конкурентів, законодавства та статусів об'єктів нерухомості. Спробуй прямо сьогодні.

Надаємо новорічні знижки до 40% - на професійні рішення LIGA360. Отримайте корисні інструменти для бізнесу, юристів, бухгалтерів та HR-менеджерів за вигідними цінами.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини