Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Європейська Рада ухвалила рішення розпочати переговори про вступ України та Молдови до ЄС

Реклама

Лідери ЄС ухвалили рішення розпочати переговори про вступ з Україною та Молдовою, а також надати Грузії статус кандидата, повідомляє Рада ЄС.

Вони також вирішили розпочати переговори про вступ із Боснією та Герцеговиною після того, як вона виконає необхідні критерії членства.

Рішення лідерів ЄС означає, що Єврокомісія без подальшого відтермінування починає готувати технічні аспекти переговорів з Україною про членство (так звану переговорну рамку). Її можуть затвердити на наступному саміті ЄС навесні 2024 року, якщо буде визнано, що Україна виконала всі попередні критерії Єврокомісії, інформує ЄП.

Також насіданні Європейської ради ухвалено висновки, пов'язані з Україною. Зокрема, Європейська Рада засуджує агресивну війну Росії проти України, яка є явним порушенням Статуту ООН, і підтверджує непохитну підтримку незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України.

Також Рада підтверджує непохитне зобов'язання ЄС продовжувати надавати потужну політичну, фінансову, економічну, гуманітарну, військову та дипломатичну підтримку Україні та її народу стільки, скільки це буде потрібно.

Росія та її керівництво мають бути притягнуті до повної відповідальності за ведення агресивної війни проти України та за інші найтяжчі злочини згідно з міжнародним правом, а також за величезні збитки, завдані її війною. Європейська Рада заохочує до подальших зусиль, у тому числі в рамках Основної групи, щодо створення трибуналу для переслідування злочину агресії проти України та закликає всі держави підписати та швидко ратифікувати Люблянсько-Гаазьку конвенцію про міжнародне співробітництво в розслідуванні та судовому переслідуванні злочинів геноциду, злочинів проти людяності, військових злочинів та інших міжнародних злочинів. 

Євросоюз рішуче налаштований на подальше послаблення спроможності Росії вести агресивну війну, в тому числі шляхом подальшого посилення санкцій, а також шляхом їх повного та ефективного впровадження та запобігання їх обходу, особливо щодо товарів високого ризику, у тісній співпраці з партнерами та союзниками. Європейська рада вітає ухвалення 12-го пакету санкцій. 

Також Рада підтримує всі зусилля, спрямовані на сприяння експорту українського зерна та іншої сільськогосподарської продукції до країн, які найбільше цього потребують та підкреслює важливість повного використання шляхів солідарності ЄС і запрошує Комісію прискорити роботу з державами-членами, щоб запропонувати нові заходи з метою подальшого розвитку шляхів солідарності на всіх маршрутах.

LIGA360 - єдине джерело інформації для всієї компанії. Дашборд ключових медіа та конкурентних показників, бізнес-новини й аналітика та управління ризиками. Замов прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини