Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кабмін заборонив вільне перебування у прикордонній смузі

Реклама

Кабінет Міністрів постановою від 7 грудня 2023 року № 1292 вніс зміни до постанови «Про прикордонний режим».

Згідно з документом, громадяни України, іноземці та особи без громадянства мають право в'їжджати у контрольований прикордонний район, перебувати, проживати або пересуватися в його межах на підставі документів, що посвідчують їх особу.

Крім того, він передбачає обмеження у вільному в'їзді, перебуванні, проживанні, провадженні робіт та пересуванні осіб у прикордонній смузі (яка згідно з постановою «Про прикордонний режим», являє собою ділянку місцевості завширшки 5 кілометрів від лінії державного кордону).

При цьому до прикордонної смуги не включаються населені пункти і місця масового відпочинку населення.

Обмеження полягають в отриманні дозволу особами, які планують здійснювати в'їзд, перебувати та проводити роботи у межах прикордонної смуги, у відповідного органу ДПСУ. Ця норма розповсюджується як фізичних так і юридичних осіб.

Механізм отримання такого дозволу передбачений зазначеними змінами.

Зокрема, порядок передбачає видачу дозволів на в'їзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск у прикордонну смугу органами ДПСУ, які безпосередньо виконують завдання у визначеній зоні відповідальності.

Так, орган ДПСУ не пізніше десяти робочих днів з дня надходження звернення про надання/визнання недійсним дозволу та документів, що додаються до нього, приймає рішення про надання дозволу, про відмову в наданні дозволу або про визнання його недійсним.

Форма рішення про надання/відмову в наданні або визнання дозволу недійсним буде встановлена Міністерством внутрішніх справ.

Про прийняте рішення орган ДПСУ не пізніше наступного робочого дня повідомляє заявника з використанням офіційного каналу зв'язку, зазначеного у зверненні.

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.

Скористайтеся новорічною пропозицією для рішень LIGA360! Отримайте знижку 30% при оплаті тарифу на 6 місяців, та 40% при оплаті 12 місяців. Встигніть до кінця грудня.

Орган ДПСУ відмовляє в наданні дозволу або визнає виданий раніше дозвіл недійсним у разі виявлення обставин, зазначених у частині п'ятій статті 24 Закону «Про державний кордон України».

Категорію осіб, яким такі дозволи отримувати не потрібно визначено окремо.

Також цим документом установлено спеціальний прикордонний режим та заборонено вільний в'їзд, перебування, проживання, пересування осіб і провадження робіт, не пов'язаних з обороною чи охороною державного кордону, в межах земельних ділянок шириною 30-50 метрів уздовж лінії державного кордону на суші, по берегу української частини прикордонної річки, озера або іншої водойми, а вздовж лінії державного кордону України з російською федерацією і республікою білорусь - шириною до 2 кілометрів, які надано в постійне користування військовим частинам ДПСУ для будівництва, облаштування та утримання інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, огорож, прикордонних знаків, прикордонних просік, комунікацій.

За материалами ДПСУ.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини