Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВВП у листопаді виріс на 4% попри блокування кордону - Мінекономіки

Реклама

ВВП України у листопаді 2023 року зросло на 4% порівняно з листопадом минулого року. У підсумку за січень-листопад 2023 року зростання економіки оцінюється на рівні 5,5% у порівнянні з відповідним періодом минулого року. Про це повідомляє пресслужба Мінекономіки, посилаючись на попередню оцінку.

За словами Першого віцепрем'єр-міністра - Міністра економіки Юлії Свириденко, майже місячне блокування польськими автоперевізниками польсько-українського кордону було основним негативним фактором для виробників-експортерів та виробників, залежних від імпортної сировини при доставці продукції автомобільним транспортом.

Водночас робота Українського морського коридору дозволила частково компенсувати втрати в економіці внаслідок блокади польсько-українського кордону. В першу чергу, цим скористались виробники аграрної і металургійної продукції, підприємства з видобування металевих руд та залізничні перевізники.

«За нашими оцінками, позитивні фактори у листопаді дещо переважили баланс впливу на ВВП і у підсумку за попередніми оперативними оцінками Мінекономіки спостерігалося зростання ВВП на рівні 4%», - зазначила Юлія Свириденко.

Також, за даними Держстату, у листопаді уповільнилося зростання споживчих цін - до 0,5% (після 0,8% у попередньому місяці). Загалом річні темпи інфляції і далі сповільнювалися - з 5,3% у попередньому місяці до 5,1% у листопаді. У Мінекономіки зазначили, що це навіть менше ніж в деяких країнах Євросоюзу, що, на думку міністерства, свідчать про виправданість очікувань щодо низької інфляції.

Де топменеджерам читати інформацію? Новини, зміни законодавства та інформація про контрагентів - доступні в LIGA360. Замовте LIGA360 для бізнесу, щоб спільно знаходити ефективні рішення.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини