Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податкова посилює контроль за міжнародними схемами мінімізації податків

Реклама

ДПС інформує про посилення контролю за міжнародними схемами мінімізації податків, у тому числі за рахунок взаємовідносин з пов'язаними особами нерезидентами.

Сьогодні виплата доходів нерезидентів з джерелом походження з України частково використовується як підґрунтя для виведення коштів: за підсумками 9 місяців 2023 року спрямовано за кордон 115 млрд грн доходу, що на 19 % менше аналогічного періоду 2022 року, з яких нараховано до сплати 1,7 млрд грн податку.

На сьогодні діють обмеження щодо валютних операцій відповідно до постанови Національного банку України від 24.02.2022 № 18.

Податківці зазначили, що понад 20% виплат є ризиковими, тобто виплати здійснюються на користь нерезидентів, які не є бенефіціарними (фактичними) власниками отриманих доходів, на користь незареєстрованих постійних представництв нерезидентів на території України або за результатом аналізу діяльності суб'єкта господарювання вбачається зловживання положеннями конвенцій для отримання переваг в оподаткуванні.

Значні виплати здійснюються на користь компаній, що зареєстровані в Австрійській Республіці (26 %), Франції (22 %), Республіці Кіпр (9 %), Королівстві Нідерланди (9 %), Великій Британії (7 %) та інших країнах - це насамперед виплати у вигляді операцій з цінними паперами, роялті, дивідендів, процентів тощо.

Одним із інструментів для збору доказів вчинення порушень при здійсненні виплат на користь нерезидентів є обмін податковою інформацію з компетентними органами іноземних країн.

На сьогодні налагоджена ефективна комунікація з іноземними країнами, тому повнота, якість та оперативність надання компетентними органами запитуваної інформації помітно зросли, що дозволяє в подальшому оперативно здійснювати відпрацювання ризиків ухилення від оподаткування.

У 2023 році донараховано податку на прибуток іноземних юридичних осіб в сумі 6,2 млрд гривень.

ДПС звертає увагу, що відповідно до чинних норм законодавства, тимчасово, на період з 1 серпня 2023 року до припинення або скасування воєнного стану на території України, у разі самостійного виправлення платником податків з дотриманням порядку, вимог та обмежень, визначених статтею 50 Кодексу, помилок, що призвели до заниження податкового зобов'язання, такий платник звільняється від нарахування та сплати штрафних санкцій, передбачених пунктом 50.1 статті 50 Кодексу, та пені.

Добровільне уточнення сплачених сум податку на прибуток з доходів нерезидентів дозволить бізнесу зменшити тягар сплати штрафних санкцій та пені, які нараховуються при проведенні контрольно-перевірочної роботи.

Відчуйте силу інформації на вашому боці - з LIGA360 PRO. Експертна аналітика допоможе знайти правильний алгоритм дій для керівника, юриста, бухгалтера чи комплаєнс-офіцера. Замовте доступ за посиланням 

Встигніть отримати знижку до 40% для рішень LIGA360. Заповніть заявку - і наш менеджер запропонує тариф, який підходить саме вам.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини