Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Євросоюз готує запасний план фінансування України

Реклама

ЄС готує до лютневого саміту запасний план фінансування України на суму до 20 млрд євро. Про це пише Financial Times з посиланням на власні джерела, передає liga.net.

Він полягає в розміщенні облігацій Європейською комісією під гарантії держав-членів. Точні умови ще обговорюються, а остаточну суму буде встановлено відповідно до потреб України.

Для такого механізму не потрібна одноголосна згода всіх 27 країн Євросоюзу, а отже, прем'єр Угорщини Віктор Орбан не зможе його заблокувати, як це може статися з чотирирічним планом Ukraine Facility на 50 млрд євро.

Головним недоліком такого плану в порівнянні з Ukraine Facility є те, що гроші будуть виділятися лише у вигляді позик, а не грантів. Втім, країни-члени можуть надавати гранти на двосторонній основі.

Крім "плану Б", є ще й "план В" - це продовження програми макрофінансової допомоги. Вона дала змогу Україні отримати 18 млрд євро у 2023 році.

Але найкращий варіант, вважають у Брюсселі, - це все-таки переконати Орбана і погодити програму Ukraine Facility з фінансуванням зі спільного бюджету ЄС, бо вона розрахована на чотири роки та передбачає гроші не тільки на бюджетне фінансування, а й на інвестиції в оборону та міграції.

У будь-якому разі Євросоюз пообіцяв відновити фінансування України не пізніше березня.

Нагадаємо, Євросоюз відклав розгляд пакету фінансової допомоги Україні у розмірі €50 млрд. У грудні Україна отримала останній транш макрофінансової допомоги від ЄС з пакету підтримки на €18 млрд.

Не пропусти жодної важливої зміни для бізнесу з LIGA360. Налаштуй моніторинг згадок у ЗМІ, змін конкурентів, законодавства та статусів об'єктів нерухомості. Спробуй прямо сьогодні.

Встигніть отримати знижку до 40% для рішень LIGA360. Заповніть заявку - і наш менеджер запропонує тариф, який підходить саме вам.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини