Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Через зловживання пільгою на поширення україномовного контенту компанії недоплатили 1,3 млрд грн ПДВ

Реклама

У 2023 році компанії не сплатили 1,3 млрд грн ПДВ, користуючись пільгою на поширення україномовного контенту. З них 176 млн грн податку не сплачено тими підприємствами, для яких не властива реалізація паперових, електронних книг чи іншого контенту. Про це інформує пресслужба Бюро економічної безпеки.

У бюро зазначають, що лише 21% компаній, які скористалися пільгою, мають відповідний основний КВЕД, тобто займаються діяльністю пов'язаною з розповсюдженням подібної продукції.

До неосновних КВЕДів належить: інформація та телекомунікації - 20%, переробна промисловість - 17%, оптова та роздрібна торгівля, ремонт автотранспортних засобів i мотоциклiв - 15%.

При цьому найбільшу частку підприємств, що використовували пільгу під час продажу україномовного контенту, становлять ритейлери побутової техніки, продуктові супермаркети та дистрибуційно-логістичні компанії.

Так, нещодавно правоохоронці викрили мережу магазинів побутової техніки в ухиленні від сплати понад 57 млн грн податків за допомогою неправомірного застосування згаданої пільги. Детальніше про це ми писали тут.

Аналогічна тенденція з осені 2023 року спостерігається у роботі ще декількох мереж магазинів.

У БЕБ нагадали, що зазначену пільгу було запроваджено для стимулювання популяризації україномовного контенту та додали, що на практиці, через недосконалість законодавчих норм, окремі підприємства розпочали використовувати пільгу задля ухилення від сплати податків.

Тому аналітики бюро продовжують аналізувати діяльність підприємств, що могли неправомірно скористатися зазначеною пільгою, та готують пропозиції щодо усунення ймовірних ризиків під час її застосування. Відповідні перевірки ритейлерів також розпочали проводити податківці.

Як керівникам бути впевненими в управлінських рішеннях? Завдяки LIGA360. Знаходь алгоритми дій для бізнесу, читай бізнес-новини, контролюй свою репутацію та діяльність конкурентів. Спробуй прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини