Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Перша заступниця Голови НБУ виступила проти фінансових репресій за ухилення від мобілізації

Реклама

Перша заступниця голови Національного банку Катерина Рожкова не підтримує запровадження банківських обмежень для чоловіків, які ухиляються від мобілізації. Про це вона заявила в ефірі телеканалу "Ми - Україна", передає LIGA.net.

"Не думаю, що нам варто вдаватися до таких фінансових репресій. Мають бути залучені інші механізми. Я не військова, але я думаю, що ті бази даних, які мають наші військкоми, ті плани мобілізації - все це можна досягти в цивілізований спосіб", - сказала Катерина Рожкова.

Вона додала, що людину можна відстежити за номером телефона, і для цього не обов'язково дивитися картку й де відбувалися трансакції. "Я хочу вірити, що до цього не дійде", - зазначила заступниця Голови НБУ.

У будь-якому випадку, за її словами, наразі у держави немає можливості обмежувати фінансові операції ухилянтам.

"На сьогодні будь-яка інформація, яка є в банках і стосується кожної конкретної особи, вона може розкриватися тільки в окремих випадках. У більшості випадків - за рішенням суду. Окремі правоохоронні органи мають більше можливостей, але все ж таки вони не безмежні", - сказала Рожкова.

Нагадуємо, 25 грудня Кабінет Міністрів зареєстрував законопроєкт № 10378 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби", яким, серед іншого, пропонується запровадити низку покарань для ухилянтів, зокрема обмеження їх права на розпорядження коштами/цінностями.

Комітет Верховної Ради з питань національнольної безпеки, оборони та розвідки планує ухвалити остаточне рішення щодо законопроєкту про мобілізацію 9 січня.

Legal Solution допоможе кожному фахівцю, що потребує аналізу законодавства й пошуку НПА. Керівникам, юристам, бухгалтерам, кадровикам та іншим фахівцям. Замовте доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини