Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк оприлюднив результати оцінки стійкості 20 найбільших банків

Реклама

Більшість банків в Україні мають достатній капітал, а банківська система в цілому - високий запас міцності. Про це свідчать результати оцінки стійкості в розрізі банківських установ.

Зокрема, проведено оцінку якості активів та показників діяльності й капіталу на трирічному горизонті для 20 найбільших банків з часткою понад 90% у чистих активах сектору.

Слідкуєте за оновленнями у банківській сфері? Ця новинка для вас

Результати оцінки свідчать, що банки в цілому адекватно оцінюють кредитний ризик. Підвищені необхідні рівні капіталу встановлено для п'яти банків, два з яких у грудні мали норматив достатності понад необхідний рівень.  

Головною причиною виникнення потреби в капіталі для п'яти банків стала їхня значно нижча за середню для сектору операційна ефективність. Майже всі ці банки мали низьку процентну маржу та високе співвідношення операційних витрат і доходів у звітному періоді (з 1 квітня 2022-го до 1 квітня 2023 року).

Банки, для яких установлено підвищені необхідні рівні нормативів достатності капіталу, найближчим часом мають подати до Національного банку програми реструктуризації або капіталізації. Ключовими заходами в цих програмах очікувано стане реструктуризація балансів та поліпшення операційної ефективності.

За інформацією НБУ

LIGA360 - єдине джерело інформації для всієї компанії. Дашборд ключових медіа та конкурентних показників, бізнес-новини й аналітика та управління ризиками. Замов прямо зараз. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини