Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як отримати довідку-підтвердження статусу податкового резидента України для уникнення подвійного оподаткування

Реклама

У Головному управлінні ДПС в Одеській області нагадали, як отримати довідку-підтвердження статусу податкового резидента України для уникнення подвійного оподаткування.

Так, Порядок підтвердження статусу податкового резидента України для уникнення подвійного оподаткування відповідно до норм міжнародних договорів затверджено наказом Міністерства фінансів від 19.08.2022 року № 248.

Згідно з документом, заява подається платником податків (уповноваженим представником) до контролюючого органу за основним місцем обліку, а у разі подання заяви на отримання довідки платниками податків - фізичними особами, які тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання або не мають постійного місця проживання, - до будь-якого контролюючого органу.

Заяву за вибором платника податку може бути подано як в паперовому вигляді так і засобами електронного зв'язку в електронній формі через меню «Листування з ДПС» до приватної частини Електронного кабiнету.

Таким чином, довідка або обґрунтована відмова у її видачі видається за підписом керівника контролюючого органу протягом десяти календарних днів з дати отримання заяви.

Довідка надається за вибором платника у паперовій або електронній формі, про що він зазначає у заяві. Довідку в електронній формі платник отримує у приватній частині Електронного кабінету.

Податківці нагадали, що відповідно до п.п 14.1.213 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу до резидентів належать:

а) юридичні особи та їх відокремлені особи, які утворені та провадять свою діяльність відповідно до законодавства України з місцезнаходженням як на її території, так і за її межами;

б) дипломатичні представництва, консульські установи та інші офіційні представництва України за кордоном, які мають дипломатичні привілеї та імунітет;

в) фізичні особи - резиденти - фізичні особи, які мають місце проживання в Україні.

Офіційні роз'яснення ДПС щодо податкових та митних правил, декларацій, конкретних ситуацій (ресурс «ЗІР») у зручному форматі представлені у розділі «База податкових знань» в LIGA360.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини