Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ пропонує розглянути можливість додаткового оподаткування некритичного імпорту

Реклама

В умовах ризику скорочення міжнародної підтримки, за рахунок якої фінансується високий зовнішньоторговельний дефіцит в умовах війни, варто розглянути можливості обмеження некритичного імпорту, насамперед за рахунок фіскальних важелів. Про це заявив заступник голови Національного банку Сергій Ніколайчук в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"На нашу думку, це варто було б розглянути як один із заходів, щоб як скоригувати зовнішні торговельні баланси, так і посилити спроможність держави у фіскальній сфері, якщо такі обмеження реалізовувати за рахунок додаткового оподаткування некритичного імпорту", - сказав Ніколайчук.

За його словами, високий торговельний дефіцит в умовах воєнного стану є нормальною ситуацією з огляду на руйнування виробничих потужностей, логістичні труднощі та, відповідно, компенсацію продукції вітчизняних виробників імпортною, а також потреби в закупівлях для сил оборони та відновлення.

Водночас він не становить загрози економіці країни, поки є можливість фінансувати його коштом міжнародної фінансової допомоги. Однак у разі її відсутності або суттєвого скорочення забезпечення економіки імпортованою продукцією коштом міжнародних резервів буде доволі обмеженим.

"Відповідно ситуація вирішуватиметься за рахунок певної макроекономічної корекції, за рахунок суттєвого скорочення споживання. Україна і в мирні часи проходила кілька разів через подібну корекцію, і зрозуміло, що в умовах війни ми докладатимемо всіх зусиль, щоб уникнути такого сценарію, оскільки це може суттєво підірвати і нашу обороноздатність, і потенціал економіки", - зазначив заступник Голови НБУ.

На його думку, обмеження внутрішнього споживання шляхом ослаблення курсу нацвалюти в умовах воєнної економіки є контрпродуктивним методом, за допомогою якого проблему вирішити не вдасться.

"Для цього потрібно використовувати фіскальні важелі, наприклад можна диференціювати митні тарифи. Як крайній захід уводити певні обмеження на некритичний імпорт або досить обмежувальні мита на таку продукцію", - вважає Сергій Ніколайчук.

Нагадуємо, на початку повномасштабної війни Кабмін обмежив імпорт через запровадження переліку критичного імпорту, однак згодом неодноразово його розширював, а з часом повністю скасував для товарів, зберігши обмеження лише для частини послуг.

Спробуйте єдиний робочий простір для топ-команди. Рішення LIGA360 дозволяє синхронно бачити показники, що впливають на бізнес: зміни конкурентів, згадки в медіа, зміни законодавства, економічні новини. Побачте свою компанію під кутом 360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини