Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Національна стратегія доходів погіршує умови ведення бізнесу - УРБ

Реклама

Національна стратегія доходів містить низку пропозицій, які значно погіршують умови ведення бізнесу в Україні та формує стимули для перетворення української юрисдикції на сіру зону, де відсутні стимули для приходу зовнішніх інвестицій та для розвитку бізнесу. Про це йдеться у зверненні Української ради бізнесу до Президента, Прем'єр-міністра та народних депутатів.

«НСД була напрацьована без залучення представників бізнесу та фахової оцінки ризиків. Застосування/реалізація таких підходів призведе до збільшення корупції, пригнічення економічного відновлення та тінізації економіки, та ще більшої втрати економічно активних громадян», - зазначається у документі.

Тому, на думку спільноти, низка пунктів Стратегії потребують перегляду.

Так, надання повноважень ДПС накладати арешт на рахунки (майно) та блокувати їх до повного погашення податкового боргу без рішення суду несе значні корупційні ризики, закріплює порушення конституційного принципу презумпції невинуватості, а також формує прецедент поширення практики блокування бізнесу через блокування податкових накладних на всіх громадян України.

А ваша топ-команда є поінформованою? Дашборд у LIGA360 - прозоре та актуальне джерело даних. Стежте за новинами, медіа-активністю конкурентів та правовою інформацією на єдиному ресурсі. Дізнайтеся про переваги корпоративного рішення LIGA360 за посиланням.

Скасування спрощеної системи оподаткування для аграрного сектору призведе до зменшення надходжень до бюджетів усіх рівнів, а не їх збільшення. Згідно даних Мінагрополітики, наразі виробництво більшості с/г культур є абсолютно збитковим через значне здорожчання морської логістики. В той же час, аграрії продовжують платити фіксований податок, а у випадку з податком на прибуток не сплатили б нічого. В той же час, у післявоєнні часи, скасування спрощеної системи призведе до втрати українськими фермерами конкурентоспроможності порівняно з фермерами інших країн, якщо вони не отримають аналогічні умови по дотаціям як в країнах ЄС.

Впровадження прогресивної шкали ставок ПДФО призведе до зменшення стимулів до праці, ускладнення адміністрування податків, порушення принципу справедливості та збільшенню «тіні».

Ускладнення умов для спрощеної системи оподаткування замість спрощення загальної системи оподаткування автоматично призведе до збільшення корупції та тінізації економіки.

Звуження сфери застосування спрощеної системи оподаткування шляхом виключення юридичних осіб, збільшення ефективних ставок податків до рівня загального режиму (19,5%) з одночасним ускладненням процедур дотримання податкового законодавства, обліку та звітності. зроблять ССО менш доступною для малого та мікробізнесу, що призведе до масового переходу їх у неформальний сектор та зміну резидентства підприємців.

Підвищення акцизів на пальне сприятиме зростанню логістичних витрат усієї економіки та суттєвому підвищенню цін для громадян та бізнесу.

Отримання органами ДПС повного доступу до інформації про обсяг та обіг коштів всіх платників податків, зокрема й фізичних осіб, на їх рахунках у банках протирічить практиці ЄС, створює значні корупційні ризики та призведе до порушення приватності.

Відсутність якісних індикаторів черговості реалізації етапів Національної стратегії доходів ускладнить моніторинг виконання стратегії та оцінку її ефективності.

«Україна потребує простих та справедливих правил оподаткування, які будуть запроваджуватися прозоро. Вимагаємо мінімізувати дискрецію та викорінити практику презумпції вини у податковому та митному адмініструванні. Це створить комфортне середовище для швидкого відновлення економіки», - наголошується у зверненні бізнес-спільноти.

УРБ закликає Кабмін та народних депутатів організувати інклюзивний процес обговорення Національної стратегії доходів, за участі експертів та бізнес асоціацій, надати економічне обґрунтування до зазначених у зверненні пунктів Стратегії, врахувати пропозиції бізнесу та переглянути Нацстратегію у низці пунктів.

Як впливає певна норма закону на вашу бізнес-діяльність? Відповідь надасть Legal Solution. Знаходьте пов'язану аналітику та довідкову інформацію для будь-якого закону. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини