Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Штучний інтелект вплине на майже 40% усіх робочих місць - МВФ

Реклама

Міжнародний валютний фонд (МВФ) прогнозує, що штучний інтелект вплине на майже 40% усіх робочих місць. Про це пише BBC з посиланням на новий аналіз МВФ.

Директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва каже, що «у більшості сценаріїв ШІ, ймовірно, погіршить загальну нерівність».

Георгієва додає, що політики повинні звернути увагу на «тривожну тенденцію», щоб «запобігти подальшому розпалюванню соціальної напруги за допомогою технології».

МВФ заявив, що штучний інтелект, ймовірно, вплине на більшу частку робочих місць - приблизно 60% - у країнах з розвиненою економікою. У половині цих випадків працівники можуть розраховувати на користь від інтеграції ШІ, що підвищить їх продуктивність.

В інших випадках ШІ матиме можливість виконувати ключові завдання, які зараз виконують люди. Це може знизити попит на робочу силу, вплинувши на заробітну плату та навіть знищити робочі місця.

Тим часом МВФ прогнозує, що технологія вплине лише на 26% робочих місць у країнах з низьким рівнем доходу.

Це перегукується зі звітом Goldman Sachs у 2023 році, згідно з яким штучний інтелект може замінити еквівалент 300 мільйонів штатних робочих місць, але водночас можуть з'явитися нові робочі місця разом із зростанням продуктивності.

У МВФ вважають, що малозабезпечені та старші працівники можуть відстати.

«Для країн вкрай важливо створити комплексні системи соціального захисту та запропонувати програми перепідготовки для вразливих працівників», - сказала пані Георгієва. «Таким чином ми можемо зробити перехід ШІ більш інклюзивним, захищаючи засоби до існування та стримуючи нерівність».

Аналіз МВФ публікується в той час, коли світові ділові та політичні лідери збираються на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, Швейцарія.

ШІ є темою для обговорення після сплеску популярності таких програм, як ChatGPT.

А ваша топ-команда є поінформованою? Дашборд у LIGA360 - прозоре та актуальне джерело даних. Стежте за новинами, медіа-активністю конкурентів та правовою інформацією на єдиному ресурсі. Дізнайтеся про переваги корпоративного рішення LIGA360 за посиланням.

Читайте також:

Розроблено дорожню карту регулювання штучного інтелекту в Україні

В ЄС попередньо узгодили правила врегулювання систем штучного інтелекту

Правове регулювання штучного інтелекту: міжнародний досвід та українські перспективи

Застосування штучного інтелекту у бізнес-процесах: правовий аспект

Як українському бізнесу орієнтуватися в регуляторному ландшафті ЄС: комплексний огляд захисту даних, кібербезпеки та цифрової безпеки

Цифрові речі та цифровий контент: новації законодавства, договірні відносини

Права на об'єкти, створені за допомогою штучного інтелекту

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини