Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Міноборони пояснили, що змінює Закон про цифровізацію армії та коли запустять е-кабінет військовозобов’язаного

Реклама

16 січня Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт № 10062 щодо цифровізації української армії.

У пресслужбі Міністерстві оборони назвали основні нововведення, які запроваджуються зазначеним законопроєктом. Це, зокрема:

1. Хмарні послуги. Україна зможе розміщувати свої ІТ-системи у хмарах країн-членів НАТО. Це посилить кіберзахист, відкриє доступ до розвідданих партнерів та зменшить кількість об'єктів критичної інфраструктури, захист яких потребує додаткового ППО.

2. «Оберіг». Законопроєкт удосконалить взаємодію між реєстрами та розширить перелік відомостей про військовозобов'язаних. Це дозволить наповнити «Оберіг» за спрощеною процедурою та без зайвої бюрократії. А громадянам не потрібно буде збирати документи для ТЦК: наприклад, інформація про навчання на денній формі чи дані про інвалідність вже будуть в реєстрі.

3. Електронний кабінет військовозобов'язаного. Громадяни зможуть вносити зміни щодо своїх персональних даних. Наприклад, доповнити інформацію про освіту чи знання іноземних мов.

4. УБД. Військові зможуть подавати електронну заяву про отримання статусу учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни чи члена сім'ї загиблого Захисника. Але, у разі неможливості військової частини надати відомості, комісія залишатиметься.

Раніше, в ефірі телемарафону, заступниця Міністра оборони Катерина Черногоренко повідомила, коли міністерство планує запустити електронний кабінет військовозобов'язаного.

«Ми плануємо на початку другого кварталу запустити таку можливість, щойно закон набуде чинності. Це достатньо короткий термін для подібних інструментів, можна сказати миттєвий", - заявила Черногоренко.

Вона підкреслила, що реєстр військовозобов'язаних не буде розміщуватися у хмарних сховищах країн-членів НАТО.

"Він розташований на території України. Це важливо зазначити, що цей реєстр розміщуватиметься на території України. Він уже розгорнутий, працює, уже отримав комплексну систему захисту інформації", - пояснила заступниця міністра.

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й війського огляду та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини