Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ зобов’язав банки та фінустанови подавати звіти про фінансові операції боржників

Реклама

Національний банк затвердив Правила подання звітності про активні операції. Про це повідомляє пресслужба регулятора.

Документ розроблено з метою отримання Нацбанком звітності від учасників фінансового ринку, які проводять активні операції, для здійснення нагляду за їх діяльністю та оцінки ефективності управління кредитним ризиком.

Звітність про активні операції мають подавати:

  • банки України;

  • фінансові компанії, що мають право надавати хоча б одну з фінансових послуг, а саме: надання коштів та банківських металів у кредит, надання гарантій, факторинг, фінансовий лізинг;

  • кредитні спілки.

Вона міститиме інформацію про операції за видами фінпослуг, визначеними в пунктах 2, 4-6 частини першої статті 4 Закону про фінансові послуг, операції з цінними паперами, дебіторською заборгованістю, похідними фінансовими інструментами (деривативами) та операції з розміщення коштів на кореспондентських рахунках в інших банках, що обліковуються за активними балансовими або позабалансовими рахунками респондента, а також інформацію про боржника та осіб, пов'язаних з боржником та активною операцією.

Респондент подає до НБУ звітність про активні операції, якщо загальна сума зобов'язань (сукупний обсяг боргу) боржника дорівнює або перевищує 50 тисяч гривень (або еквівалент цієї суми в іноземній валюті за офіційним курсом Нацбанку, установленим на перший робочий день місяця, наступного за звітним), і надалі до повного припинення зобов'язань цього боржника.

Legal Solution допоможе кожному фахівцю, що потребує аналізу законодавства й пошуку НПА. Керівникам, юристам, бухгалтерам, кадровикам та іншим фахівцям. Замовте доступ за посиланням.

Банки, фінансові компанії, кредитні спілки подають до НБУ звітність про активні операції в такі терміни:

  • починаючи зі звітної дати 01 липня 2024 року, - інформацію про операції за видами фінансових послуг, визначеними в пунктах 2, 4-6 частини першої статті 4 Закону про фінансові послуги, а також інформацію про боржників та осіб, пов'язаних з боржниками і такими операціями;

  • починаючи зі звітної дати 01 жовтня 2024 року, - інформацію в повному обсязі.

В НБУ звертають увагу, що для забезпечення комфортного переходу учасників ринку до виконання нових вимог не застосовуватимуться заходи впливу за порушення Правил:

  • до банків - на звітні дати 01 липня, 01 серпня та 01 вересня 2024 року;

  • до фінансових компаній - на кожну звітну дату в період з 01 липня до 01 грудня 2024 року;

  • до кредитних спілок - на кожну звітну дату в період з 01 липня 2024 року до 01 червня 2025 року.

Правила затверджені постановою правління НБУ від 18 січня 2024 року № 9 та набирають чинності з 23 січня 2024 року.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини