Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У другому кварталі 2024 року планується запуск страхування інвестицій від воєнних ризиків

Реклама

У другому кварталі 2024 року планується запустити страхування інвестицій від воєнних ризиків. Про це повідомила заступниця Голови Експортно-кредитного агентства Оксана Очеретяна під час зустрічі з Комітетом Європейської Бізнес Асоціації з питань відновлення України.

Так, цього року набрав чинності Закон від 22.11.2023 № 3497-IX, яким сферу діяльності ЕКА було розширено на страхування прямих інвестицій та інвестиційних кредитів, спрямованих на розвиток експорторієнтованих підприємств.

Перелік воєнних та політичних ризиків, а також умови і порядок страхування/перестрахування визначатиметься Постановою Уряду, яка наразі розробляється Міністерством економіки та Нацбанком. Цей документ має бути опублікований у найближчі місяці.

На виконання згаданого Закону, ЕКА готує кілька продуктів, якими, як очікується, вже цього року зможе скористатися бізнес:

  • страхування міжнародних та національних прямих інвестицій в Україну та дивідендів;

  • страхування кредитів, пов'язаних з інвестиціями.

Важливими критеріями доступу до цього виду страхування буде створення в результаті інвестицій експортного потенціалу.

Серед потенційних політичних ризиків можуть бути визначені експропріація, примусове відчуження, безпідставне відкликання ліцензій, невиконання зобов'язань держави, неможливість конвертації валюти тощо. Серед воєнних - воєнний конфлікт, бойові дії, насильницька зміна чи повалення влади, окупація, анексія тощо.

Компенсацію можна буде отримати у разі повної зупинки діяльності по принципу business interruption (компенсується різниця між вартістю інвестицій до події та вартістю після події).

Більше деталей буде відомо після публікації відповідного проєкту Постанови Кабміну.

Отримуй актуальну інформацію для збереження бізнесу в умовах війни. Нормативно-правова інформація, щоденні оновлення документів, аналітичних статей та рекомендацій від LIGA ZAKON. Читай за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини