Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ПАРЄ закликає держави-члени Ради Європи активно співпрацювати у переданні заморожених активів рф

Реклама

Рада Європи має очолити процес «арешту російських державних активів та їх використання для підтримки відновлення України», заявили у ПАРЄ.

У проекті резолюції зазначено, що росія, як держава-агресор, повинна надати «повну компенсацію за шкоду, завдану її міжнародно-протиправними діями, включаючи руйнування інфраструктури, загибель людей, економічні труднощі та інші негативні наслідки».

Приблизно 300 мільярдів доларів США заморожених російських суверенних активів тепер мають «бути передані в розпорядження для відновлення України».

Станом на червень 2023 року задокументовані збитки, завдані агресією росії інфраструктурі та економіці України, оцінюються в 416 мільярдів доларів США, зазначили парламентарі.

Комітет рекомендував створити «міжнародний компенсаційний механізм» під егідою Ради Європи, що включає міжнародний трастовий фонд, до якого мають бути розміщені російські активи, якими володіють країни-члени та не члени Ради Європи, а також «неупереджену та ефективну» міжнародну претензійну комісію, що діє згідно з визнаними судовими нормами, для розгляду позовів України та інших суб'єктів, які постраждали від агресії.

Комітет закликав країни-члени Ради Європи та країни, що не є членами Ради Європи, які володіють російськими активами, «активно співпрацювати» у передачі цих активів такому механізму - за підтримки ЄС, США та G7.

«Згідно з міжнародним правом, держави мають повноваження вживати контрзаходи проти держави, яка серйозно порушила міжнародне право. Зараз настав час для держав-членів Ради Європи перейти від санкцій до контрзаходів», - сказали у комітеті.

Надалі резолюцію розгляне Парламентська асамблея Ради Європи, до якої входять парламентарії 46 країн.

Як керівнику отримувати “відфільтровану” інформацію, що впливає на діяльність бізнесу? На дашборді в LIGA360. Моніторинг репутації, новини ринку й діяльність партнерів та конкурентів у зручному візуальному форматі. Замов індивідуально налаштований дашборд прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини