Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес не підтримує нові законопроєкти про перезавантаження БЕБ

Реклама

Бізнес-спільнота просить Верховну Раду не голосувати за зареєстровані 29 січня законопроєкти № 10439 та № 10440 щодо реформування Бюро економічної безпеки, а доопрацювати раніше подані законопроєкти № 10088 та № 10088-1, щоб «реально» провести реформу БЕБ та вирішити питання тиску на бізнес. Про це повідомляється на сайті Європейської Бізнес Асоціації.

Так, на думку бізнесу, законопроєкт №10439 не спрямований на перезавантаження БЕБ, адже зберігає усі норми документу, який намагались зареєструвати ще у вересні 2023 року. Зокрема, ним не визначено, коли має бути сформовано оновлену команду БЕБ після обрання керівника, коли і чи має взагалі відбуватись переатестація старих працівників, тощо.

Також бізнес-спільнота не зовсім підтримує законопроєкт №10440, оскільки вважає, що реалізувати деякі норми буде досить важко. Це, зокрема, стосується залучення Ради бізнес-омбудсмена до обшуків та виїмки в провадженнях БЕБ. Крім того, деякі норми дублюють або суперечать іншим (наприклад, не залучення представників інших правоохоронних органів до проведення слідчих дій), тощо.

Експерти Асоціації вважають, що проєкт Закону повинен передбачати обрання нового директора БЕБ за участю міжнародних партнерів за процедурами обрання керівників антикорупційних органів. Також, комісія з проведення конкурсу має вносити пропозицію для Прем'єр-міністра України стосовно одного, а не трьох кандидатів на посаду Директора БЕБ для уникнення можливого політичного впливу на таке призначення. Разом з цим, на думку представників бізнесу, необхідною є переатестація всіх працівників БЕБ після обрання нового Директора БЕБ, робота БЕБ має фокусуватись суто на аналітичних функціях, всі економічні злочини (після реформування) мають бути в компетенції БЕБ, тощо.

Враховуючи викладене, бізнес просить Верховну Раду не голосувати за ці законопроєкти, а доопрацювати вже зареєстровані законопроєкти № 10088 та № 10088-1, які реально зможуть перезавантажити БЕБ, враховуючи пропозиції бізнес та міжнародних партнерів.

LIGA360 LEGAL SOLUTION - аналіз законодавства й практика правозастосування для кожного фахівця. Знайдіть нормативні документи, досліджуйте правові питання та звіряйтеся з експертами. Дізнайтеся більше переваг за посиланням 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини