Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уряд дозволив бізнесу виробляти усі типи боєприпасів та спростив умови держзакупівель дронів

Реклама

Під час засідання 1 лютого Уряд ухвалив три постанови щодо посилення українського оборонно-промислового комплексу. Про це повідомив Прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Ціноутворення на виробництво БпЛА. За словами Прем'єр-міністра, виробники безпілотників тепер будуть надавати уточнення розрахунків ціни в бік зменшення, якщо прибуток перевищує 25%. Завдяки цьому держава зможе економити кошти на закупівлях. Раніше в межах проекту Армія дронів для українських виробників БпЛА збільшили маржинальність до 25%, у країнах НАТО цей показник - на рівні 17%. Завдяки цьому компанії змогли більше заробляти та швидше розвиватися.

Тепер запроваджується новий інструмент контролю: якщо прибуток перевищуватиме 25%, виробники робитимуть уточнені розрахунки ціни та собівартості до завершення виконання контракту. Відповідно до цього ціни державних контрактів будуть відкориговані. Це дасть змогу економити кошти та закуповувати більшу кількість БпЛА.

Закупівля БпЛА. Держава зможе закуповувати масмаркет-БпЛА іноземних виробників через систему Prozorro. Зокрема, Mavic, Autel та Matrice тощо. Так на ринку з'явиться більше конкуренції, тож проводити закупівлі можна буде максимально швидко й за найвигіднішими цінами.  Процедура закупівлі буде безпечною: уся чутлива інформація, як-от строки та місця поставок, буде закритою для широкого загалу.

Постанова дає змогу проводити закупівлі за рамковими угодами. Це працюватиме так: замовник, який хоче придбати дрон, має сформувати рамку. Тобто виставити на Prozorro оголошення з описом потрібного БпЛА. У цій рамці зможуть зареєструватися продавці. І після цього отримати інформацію про строки, місце поставки та інші дані, необхідні для закупівлі. Далі відбудеться аукціон. Переможе продавець, який найбільше відповідає умовам замовника та надав найвигіднішу пропозицію. 

Дерегуляція виробництва боєприпасів. Відтепер спрощений порядок виробництва боєприпасів для безпілотних систем, запроваджений урядовим експериментом у липні 2023 року, поширюється і на виробництво всіх інших типів боєприпасів.

Дерегуляція вже довела свою ефективність на прикладі боєприпасів для БпЛА: за 6 місяців з'явилося 20 нових виробників, більш ніж 20 боєприпасів допустили до експлуатації, а понад 30 уже проходять випробування.

Тепер досвід експериментального проекту з виробництва, закупівлі та постачання боєприпасів для БпЛА масштабується на боєприпаси всіх типів - і навіть на ракети. Держава менше контролюватиме підприємців, які виробляють боєприпаси. Тож сфера зможе швидше розвиватися та рости.

LIGA360 - єдине джерело інформації для всієї компанії. Дашборд ключових медіа та конкурентних показників, бізнес-новини й аналітика та управління ризиками. Замов прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини