Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада спростила процедуру зміни цільового призначення землі для бізнесу

Реклама

Верховна Рада на засіданні 6 лютого ухвалила в цілому законопроєкт № 9627, який передбачає спрощення процедури зміни цільового призначення землі із сільськогосподарської на промислову.

Як пояснив раніше заступник голови Комітету ВР з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський, спрощення дозволить ліквідувати багатомільярдний корупційний ринок для чиновників, які заробляли на «прискоренні» дозволів.

На думку народного депутата, після прийняття законопроєкту сенс хабарів за переведення землі з сільськогосподарської у промислову буде втрачений.

Законопроєкт передбачає спрощення порядку встановлення та зміни цільового призначення земельних ділянок (крім земель, віднесених до категорій природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного призначення, земель історико-культурного призначення, земель водного фонду, рекреаційного, лісогосподарського призначення) на територіях за межами населених пунктів у разі якщо стосовно таких територій відсутня затверджена містобудівна документація на місцевому рівні, для розміщення:

  • промислових та складських будівель;

  • нежитлових сільськогосподарських будівель ;

  • трубопроводів, комунікацій та ліній електропередачі (крім магістральних нафтопроводів та магістральних газопроводів);

  • комплексних споруд промислових об'єктів (крім споруд підприємств, що здійснюють видобування, виробництво та переробку ядерних матеріалів, споруд підприємств і установок із збагачення та перероблення ядерного палива; споруд підприємств, призначених для термічного оброблення (спалювання) побутових відходів; атомних електростанцій).

Зміна цільового призначення земельних ділянок у зазначених випадках здійснюється за рішенням власника земельної ділянки шляхом подання ним заяви до Державного земельного кадастру та без розроблення документації із землеустрою.

Таке спрощення буде діяти протягом п'яти років з дня припинення або скасування воєнного стану в Україні або у відповідній окремій місцевості.

Крім того, буде внесено зміни до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», які передбачають, що:

  • до створення містобудівного кадастру на державному рівні як інтегрованої інформаційної системи до Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва можуть вносяться відомості містобудівного кадастру;

  • витяги з містобудівної документації створюються з використанням Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.

LIGA360 LEGAL SOLUTION допоможе кожному фахівцю, що потребує аналізу законодавства й пошуку НПА. Керівникам, юристам, бухгалтерам, кадровикам та іншим фахівцям. Замовте доступ за посиланням 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини