Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ пом'якшує валютні обмеження щодо ввезення гумдопомоги та продажу рублів, заморожених в українських банках

Реклама

Нацбанк повідомив про актуалізацію низки валютних обмежень. Зміни внесені постановою НБУ від 5 лютого 2024 року № 17 "Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 18", яка набирає чинності з 7 лютого 2024 року.

Зокрема, через запровадження з 1 грудня 2023 року нового порядку ввезення гуманітарної допомоги, регулятор уточнив підстави для коректного завершення банками валютного нагляду за дотриманням резидентами встановлених НБУ граничних строків розрахунків за операціями з імпорту продукції, що ввозиться в Україну як гуманітарна допомога з 01 грудня 2023 року. Встановлено, що датою завершення здійснення валютного нагляду за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків за операціями з імпорту продукції, яка ввозиться (надходить) в Україну як гуманітарна допомога, є дата митного оформлення товарів, що визнаються гуманітарною допомогою.

Також з 24 грудня 2023 року набрав чинності Закон України “Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення державного регулювання ринків фінансових послуг” від 22 листопада 2023 року № 3498-ІХ, яким, зокрема, внесені зміни до Закону України “Про банки і банківську діяльність".

З метою приведення нормативно-правових актів у відповідність до Закону № 3498 НБУ надав тимчасову (до 31 грудня 2024 року) можливість безготівкового продажу (обміну) коштів клієнтів банків у російських / білоруських рублях, якщо зазначена операція здійснюється відповідно до вимог пункту 18 розділу VII Закону України “Про банки і банківську діяльність". 

Умови для здійснення таких операцій:

  • якщо банками-нерезидентами (крім банків-резидентів російської федерації та республіки білорусь та банків, до яких застосовано спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи відповідно до ЗУ “Про санкції”), в яких відкрито кореспондентські рахунки банків-резидентів у російських / білоруських рублях, в односторонньому порядку ухвалене рішення про конвертацію (обмін) російських / білоруських рублів на іншу валюту;

  • продаж (обмін) російських / білоруських рублів може бути здійснений за заявою клієнта банку один раз щодо кожного з видів валюти - російських рублів та білоруських рублів. 

Як швидко аналізувати великі масиви законодавчої інформації? З рішенням LIGA360 PRO. Легко знайдіть пов'язану аналітику, НПА, судову практику для будь-якого документа. Більше переваг за посиланням.   

Нагадаємо, Нацбанк у грудні також пом'якшив деякі валютні обмеження для населення та бізнесу

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини