Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

До другого читання законопроєкт про мобілізацію буде змінений - народний депутат

Реклама

Верховна Рада на засіданні 7 лютого підтримала у першому читанні законопроєкт № 10449, що стосується мобілізації. Далі документ готуватимуть до другого читання.

Як розповів заступник голови парламентського Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Єгор Чернєв, на засідання Комітету були присутні представники Міністерства оборони.

"Ми почули їхню позицію, а вони почули нашу позицію, що має бути змінене до другого читання", - сказав Чернєв та додав, що до другого читання цей законопроєкт має бути змінений і збалансований.

Зокрема, на думку народного депутата, не можуть аспіранти, що навчаються на контракті й на бюджеті, мати різні умови відстрочки від мобілізації.

"Зараз виглядає так, що ті, хто на бюджеті, мають відстрочку, а для тих, хто на контракті, Міністерство оборони пропонує її скасувати. Це в принципі порушує баланс та Конституцію. Думаю, що це буде виправлено", - зазначив Чернєв.

За його словами, ухвалений законопроєкт базово вже більше відповідає і потребам, які є від військових та Генштабу, і більш справедливий стосовно тих, хто має йти в армію. Водночас залишаються питання щодо ухилянтів.

"Тут потрібно зважити всі "за" та "проти", адже ми дійсно можемо не отримати результату щодо поповнення війська, але точно отримаємо негативний результат в економічному плані. Порівняно з першою редакцією, Міністерство оборони змінило лише те, щоб рішення стосовно ухилянтів покладалося не на ТЦК, а на суди. Це вже більш справедливий підхід. Проте чи взагалі потрібний такий підхід, залишається під питанням. Ми хочемо вислухати всі сторони", - наголосив народний депутат.

Він нагадав, що є 14 днів на подачу правок, і робота профільного Комітету залежатиме від кількості цих правок.

"Думаю, якщо буде від 100 до 500 правок, то ми це досить швидко опрацюємо. Якщо ж буде більш як декілька тисяч правок, то розгляд може затягнутися. Сьогодні у нас на Комітеті були депутати, які подавали альтернативні законопроєкти. Загалом те, що вони пропонували, сходиться з нашою позицією. Якщо ми знайдемо консенсус у ключових питаннях, то буде консенсус у залі й під час голосування", - резюмував заступник голови Комітету.

Читайте також: УРБ закликає доопрацювати новий законопроєкт про мобілізацію та усунути норми, які негативно впливають на бізнес

Legal Solution допоможе кожному фахівцю, що потребує аналізу законодавства й пошуку НПА. Керівникам, юристам, бухгалтерам, кадровикам та іншим фахівцям. Замовте доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини