Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Затверджено Методику роздільного збирання побутових відходів

Реклама

Мінінфраструктури наказом від 13.12.2023 N 1130 затвердило Методику роздільного збирання побутових відходів.

Дія документу поширюється на утворювачів побутових відходів, виконавчі органи сільських, селищних, міських рад та суб'єктів господарювання незалежно від форми власності, які здійснюють операції зі збирання та перевезення побутових відходів.

Роздільне збирання побутових відходів здійснюється за такими системами:

  • контейнерною - система, що передбачає регулярне (за графіком) перевезення побутових відходів, зібраних в контейнери, на об'єкти відновлення чи видалення;

  • безконтейнерною - система, що передбачає регулярне (за графіком) перевезення побутових відходів, зібраних в пластикові пакети, на об'єкти відновлення чи видалення;

  • у пунктах роздільного збирання побутових відходів (зокрема мобільні, оснащені транспортними засобами);

  • за заявкою споживача.

Роздільне збирання відходів здійснюється для таких видів відходів, як папір і картон, пластик, скло, метал. При цьому створюються умови для забезпечення роздільного збирання біовідходів, текстилю, небезпечних відходів у складі побутових та інших видів відходів, що підлягають роздільному збиранню, зокрема відходів деревини, великогабаритних та ремонтних відходів, відходів зелених насаджень, упаковки, електричного та електронного обладнання, батарей та акумуляторів.

Великогабаритні та ремонтні відходи збираються окремо в контейнерах місткістю 5 м3 і більше, які розташовуються на контейнерних майданчиках та пунктах роздільного збирання побутових відходів, а також за заявкою споживача.

Небезпечні відходи збираються окремо від інших видів побутових відходів за такими системами збирання побутових відходів: контейнерною системою, у пунктах роздільного збирання побутових відходів (в тому числі мобільних - оснащених транспортних засобах), або за заявкою споживача, і передаються суб'єктам господарювання, що мають ліцензії на здійснення господарської діяльності з управління небезпечними відходами.

Роздільно зібрані побутові відходи, призначені для підготовки до повторного використання та рециклінгу, не можуть видалятися шляхом спалювання чи в інший спосіб, крім побутових відходів, що утворюються внаслідок сортування або інших операцій з оброблення роздільно зібраних побутових відходів і є непридатними до повторного використання та рециклінгу.

Наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування.

Legal Solution - аналіз законодавства й практика правозастосування для кожного фахівця. Знайдіть нормативні документи, досліджуйте правові питання та звіряйтеся з експертами. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини