Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Штрафи за незаконний вилов риби зростуть в десятки разів - урядовий проєкт

Реклама

Уряд пропонує посилити відповідальність за порушення правил рибальства, охорони водних біоресурсів та інших порушень законодавства у сферах рибного господарства та аквакультури. Відповідний проєкт № 10433 зареєстровано у Верховній Раді.

В Уряді зазначили, що розроблення проєкту зумовлено низьким рівнем існуючих штрафів, які в останнє встановлені у 2003 році, а також тим, що розміри штрафів не відповідають економічній ситуації в країні (враховуючи рівень інфляції).

Зокрема, проєктом Закону пропонується встановити відповідальність за повторне грубе порушення правил рибальства, що сприятиме недопущенню системного порушення правил рибальства злісними порушниками та застосуванням до таких порушників більш вагомих стягнень. Процедура з відстеження повторності здійснених правопорушень буде проводитись за допомогою електронної системи управління галуззю рибного господарства, якою передбачено збір інформації про правопорушення.

Також пропонується передбачати відповідальність за порушення правил моніторингу, ведення державного обліку водних біоресурсів і рибогосподарських водних об'єктів (їх частин) та вимог моніторингу риболовних суден.

Отже, до КУпАП пропонують внести наступні зміни:

За порушення правил рибальства - штраф на громадян від сорока до ста п'ятдесяти нмдг (680-850 грн) і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот нмдг (3400-5100 грн). Наразі за це порушення ст. 85 КпАП передбачено попередження або накладення штрафу на громадян від 34 до 170 грні попередження або накладення штрафу на посадових осіб - від 170 до 510 грн.

За грубе порушення правил рибальства та/або режимів промислу без документів дозвільного характеру або із забороненими знаряддями лову, приховування та/або перевищення обсягів добування (вилову) тощо - штраф на громадян від 3400 до 8500 грн з конфіскацією знарядь лову, засобів вчинення правопорушення та незаконно добутих (виловлених) водних біоресурсів і на посадових осіб - від 6800 до 13600 грн також з конфіскацією знарядь лову та незаконно добутих (виловлених) водних біоресурсів.

Повторне протягом року вчинення порушення - штрафу на громадян від 6800 до 12750 грн з конфіскацією знарядь лову, засобів вчинення правопорушення та незаконно добутих (виловлених) водних біоресурсів і на посадових осіб - від 13600 до 25500 грн з конфіскацією знарядь лову, засобів вчинення правопорушення та незаконно добутих водних біоресурсів.

Неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою або подання недостовірної звітності про аквакультуру - тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від 425 до 850 грн.

Неподання або подання недостовірних відомостей (інформації) до Державного реєстру рибогосподарських водних об'єктів (їх частин) - штраф на керівника суб'єкта господарювання, ФОП від 850 до 1700 грн.

Порушення вимог моніторингу риболовних суден - штрафу на посадових осіб, які експлуатують риболовні судна, зареєстровані в Судновій книзі України, від 3400 до 8500 грн з конфіскацією незаконно добутих (виловлених) водних біоресурсів та від 6800 до 13600 грн з конфіскацією незаконно добутих (виловлених) водних біоресурсів на посадових осіб, які експлуатують риболовні судна, зареєстровані у Державному судновому реєстрі України, що плавають під Державним прапором України і здійснюють спеціальне використання водних біоресурсів у внутрішніх рибогосподарських водних об'єктах (їх частинах), внутрішніх морських водах, територіальному морі, виключній (морській) економічній зоні та на континентальному шельфі України, у відкритому морі та у виключних економічних зонах іноземних держав.

Порушення вимог під час виконання робіт на землях водного фонду без здійснення заходів щодо збереження сприятливих умов для існування, відтворення, міграції та зимівлі водних біоресурсів, недоторканості ділянок, що становлять особливу цінність для їх охорони і відтворення, - штрафу на громадян від 8330 до 16830 грн з конфіскацією засобів вчинення правопорушення і на посадових осіб - від 34000 до 51000 грн з конфіскацією засобів вчинення правопорушення

Перевищення затверджених лімітів, квот добування (вилову) та нормативів використання природних ресурсів - штраф на громадян від 3400 до 8500 грн і на посадових осіб - від 6800 до 13600 грн. Наразі штраф для громадян становить від 51 до 306 грн і на посадових осіб - від 153 до 510 грн.

Пропонуються також внести зміни до Кримінального кодексу України, зокрема, статті 243 в частині приведення її термінології у відповідність до законодавства, та статті 249, уточнивши її диспозицію та запровадивши конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього добутого.

Як швидко аналізувати великі масиви законодавчої інформації? З рішенням LIGA360 PRO. Легко знайдіть пов?язану аналітику, НПА, судову практику для будь-якого документа. Більше переваг за посиланням.   

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини