Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як діяти підприємству, яке потрапило у перелік ризикових платників ПДВ

Реклама

Рада бізнес-омбудсмена розробила алгоритм дій для підприємств, що потрапили у перелік ризикових платників ПДВ.

У РБО наголошують, що запобігти включенню підприємства до переліку ризикових легше, ніж досягти виключення з нього. Для цього підприємцям потрібно:

  • перевіряти потенційних контрагентів перед тим, як вступати у господарські відносини з ними. У публічних джерелах варто перевірити: реєстраційну історію контрагента; його репутацію на ринку; те, чи фігурує він у кримінальних провадженнях; чи має майбутній контрагент судові спори з податковою щодо формування фіктивного кредиту з ПДВ або здійснення ризикових операцій;

  • зареєструвати таблиці даних платника ПДВ на товари, що постійно реалізуються підприємством;

  • вчасно виконувати свої податкові обов'язки та не допускати порушення податкового законодавства;

  • не приймати участь у «сірих схемах» ведення бізнесу;

  • належним чином організувати бухгалтерський облік на підприємстві.

Перевіряйте компанії, приватних підприємців та фізосіб у LIGA360. Система відобразить офіційні дані з держреєстрів: реквізити, судові справи, фінансовий і податковий стан. Дізнайтеся як мінімізувати ризики для бізнесу, замовивши презентацію.

У випадку, коли підприємство потрапило до переліку ризикових платників ПДВ, пропонується наступний алгоритм дій:

Крок 1. Встановлення причини включення підприємства до переліку ризикових платників:

1) потрібно уважно вивчити рішення Комісії регіонального рівня та встановити зазначені в ньому причини включення до переліку ризикових платників. Форма рішення такої комісії є стандартизованою та повинна містити інформацію щодо причин включення до переліку ризикових платників ПДВ. Однією з розповсюджених підстав віднесення платника податків до ризикових є здійснення ризикових операцій. В таких випадках податковій необхідно пояснити реальність цих оспорюваних операцій;

2) якщо з рішення Комісії регіонального рівня не зрозумілі підстави включення підприємства до ризикових, УРБ пропонує:

  • звернутися до комунікаційної платформи відповідного територіального підрозділу ДПС за місцем реєстрації платника податків;

  • направити офіційний запит до податкового органу. Опрацювання офіційного запиту може займати від 5 робочих днів (якщо направлено адвокатський запит) до місяця (у разі направлення звичайного листа). Тому пропонується розпочати зі звернення до комунікаційних платформ ДПС.

Крок 2. Після того як стали зрозумілими підстави його включення до переліку ризикових, необхідно підготувати документи щодо виключення його з переліку ризикових платників ПДВ.

Вони складаються з:

1) пояснення, в якому підприємство описує:

  • суть своєї господарської діяльності;

  • обґрунтування підстав для виключення з переліку ризикових, в яких необхідно пояснити, чому підприємство не відповідає критерію ризиковості, зазначеному у рішенні Комісії регіонального рівня.

2) первинних документів, що долучаються до пояснень і доводять викладенні у поясненнях обставини. До прикладу, такими документами можуть бути: скан-копії договорів, актів, накладних, товарно-транспортні накладні (ТТН), банківські платіжні доручення тощо.

Крок 3. Якщо подання пояснень не забезпечило виключення підприємства з переліку ризикових, пропонується звернутися до Ради бізнес-омбудсмена та подати скаргу.

Всі джерела інформації для вашої роботи - в новому рішенні LIGA360 PRO. Доступ до найповнішої бази законодавства, судових рішень та інструментів перевірки контрагентів. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини