Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Щотижневий огляд комплаєнс-новин

12 лютого 2024, 09:09
110
0
Реклама

1. Нові правила реєстрації компаній у Великій Британії

В результаті прийняття Закону про економічні злочини та корпоративну прозорість у жовтні минулого року, реєстр компаній Великої Британії оголосив про запровадження першого етапу змін до законодавства про компанії.

Очікується, що це будуть наймасштабніші зміни в історії державного реєстру юридичних осіб. Нові правила було прийнято задля протистояння зловживанням у реєстрі, створенню фіктивної бізнес діяльності, та покращення прозорості ведення самого реєстру.

Зміни запрацюють у березні 2024 та передбачають наступне:

  • Компанії не зможуть більше використовувати адреси у вигляді PO Box.

  • Компанії будуть вимушені надавати електронну адресу для комунікацій з реєстратором, яка не буде зазначена у відкритому реєстрі. Це буде необхідно зробити новим компаніям починаючи з 4 березня, а вже зареєстровані надають електронну адресу під час завантаження даних підтверджуючих діяльність компанії після 5 березня.

  • Досконала перевірка назв юридичних осіб. Особливо це стосується фіктивних підприємств створених власниками з вигаданим ім'ям та прізвищем.

  • Директори компаній будуть заповнювати декларації про те, що наміри законні і що формування компанії має закону мету.

Працюєте з клієнтами або партнерами з Великій Британії? Мінімізуйте ризики з українським рішенням LIGA360. Перевіряйте достовірність реєстраційних відомостей, достовірність юридичної адреси, інформацію про засновників компанії та керівників, зв'язки компанії. Замовляйте LIGA360 на вигідних умовах.

2. Оновлені санкції ЄС проти росії

Нові обмеження стосуються юридичних та фізичних осіб, що займаються виробництвом зброї, постачанням технологій, електроніки, які далі використовуються оборонними компаніями рф.

Існують пропозиції санкціонувати судноплавні компанії, які забезпечують транспортування боєприпасів та можливо зброї масового знищення з КНДР до рф.

Відзначається, що новий пакет санкцій може бути обмежений за обсягом, але існують члени ЄС, які закликають до більш широких санкцій та нових економічних обмежень.

Паралельно уряд Бельгії рекомендує державам Великої Сімки план для розблокування заморожених активів росії. Мета цього плану спрямована на їх подальше використання на користь України.

3. Плани щодо регулювання криптоактивів у США

У США набуває актуальності ухвалення законів про регулювання крипто галузі. Міністр фінансів країни виступила нещодавно з промовою у парламенті США, де наголосила про ризики у цій галузі та необхідність ухвалення законів про регулювання індустрії.

Було підкреслено волатильність крипто сектора, шахрайство, банкрутство великих компаній, а також біржі, що працюють поза американськими законами.

Йде мова також про розробку та ухвалення законопроектів, які охоплять усі напрямки крипто галузі. Зокрема, розглядаються обмеження щодо цифрових активів таких як біткоїни та альткоїни, і стейблкоїни.

Міністр фінансів зазначила також про необхідність прийняття закону про боротьбу з відмиванням грошей у цій галузі і швидке прийняття норм права, які дадуть змогу суттєво покращити контроль над крипто індустрією.

Крім того, 6 лютого 2024 року в Конгресі США також відбулися слухання в Комісії з цінних паперів і бірж про обмеження на крипто компанії, які мають рахунки для зберігання активів своїх клієнтів.

В Конгресі США довгий час існують дебати з приводу регулювання криптоактивів на фоні нещодавніх порушень виявлених у відомих бірж Binance (виявлено відмивання коштів отриманих злочинним шляхом) та Coinbase щодо махінацій з цінними паперами.

4. Обмеження НБУ щодо карткових переказів та поповнення готівки через термінали

Національний банк України працює над впровадженням обмежень по картковим переказам та встановленню лімітів на готівкові перекази в терміналах самообслуговування. За словами представників НБУ, існують механізми для ухилення або зменшення оподаткування в Україні і це створює проблеми. Як приклад наведено гральний бізнес, який співпрацював з українськими банками з метою створення протиправних схем та механізмів, що в результаті призвело до втрати ліцензій цими банками.

В теперішній час регулятор опрацьовує це питання та намагається вирішити, яку стратегію обрати, щоб не створювати надмірних обмежень для законного бізнесу, а з іншого боку - прибрати наявні недоліки у карткових переказах та поповнення готівки.

Ці обмеження необхідні для подальшого вдосконалення протидії прихованим фінансовим операціям. Перш за все, під час безготівкових платежів створюються схеми, які підтримують заборонені види діяльності:

  • незаконна організація та проведення азартних ігор;

  • легалізація коштів, отриманих злочинним шляхом;

  • шахрайські схеми;

  • використання віртуальних активів для проведення сірих і тіньових операцій.

Спробуйте перше рішення для комплаєнс-контролю в Україні. LIGA360 надає повноту інформації для AML/KYC перевірок та процедури due dilligence. Верифікуйте контрагентів, оцінюйте санкційні та корупційні ризики щодо них. Замовте за посиланням.

Читайте також: Комплаєнс: добірка актуальної аналітики для бізнесу

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини