Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Понад 200 тисяч підприємств можуть відтермінувати планові перевірки ДСНС: які умови

Реклама

Понад 200 тисяч підприємств мають можливість відтермінувати планові перевірки Державної служби з надзвичайних ситуацій на строк від шести до десяти років шляхом ініціювання аудиту і подальшого страхування згідно з новим законодавством. Про це заявив директор Департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям ДСНС Олександр Чекригін під час брифінгу, передає Укрінформ.

«На сьогоднішній день у нас приблизно 205 тисяч суб'єктів господарювання середнього і незначного ступеня ризику, а у кожного суб'єкта господарювання є по одному-два об'єкти. І виходить, що 330 тисяч об'єктів підприємців можуть піти шляхом страхування, проведення аудиту, і тоді на ці об'єкти не будуть проходити працівники ДСНС з плановими перевірками», - пояснив Чекригін.

Він нагадав, що у 2022 році набув чинності Закон щодо дерегуляції бізнесу шляхом страхування цивільної відповідальності. Цей закон, серед іншого, передбачає створення ринку приватних компаній з експертами у сфері пожежної безпеки, які можуть за зверненням підприємців провести аудит на предмет дотримання правил безпеки на підприємствах.

Потім на підставі акту перевірки підприємці можуть застрахувати своє підприємство від можливих негативних випадків різного характеру. Договір страхування вноситься до спеціального реєстру і протягом шести-десяти років працівники ДСНС не здійснюють планових перевірок суб'єктів господарювання, які відносяться до незначного і середнього ступеня ризику.

Водночас чиновник звернув увагу, що це не впливатиме на позапланові перевірки ДСНС, оскільки вони, згідно з законодавством, можуть проводитися у разі надзвичайної ситуації на підприємстві або за рішенням суду.

Нагадаємо, 29 жовтня 2022 року набув чинності Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо перших кроків дерегуляції бізнесу шляхом страхування цивільної відповідальності".

Відповідно Закону, якщо суб'єкти господарювання з середнім і незначним ступенем ризику укладуть договір страхування своєї відповідальності перед третіми особами, які можуть постраждати від діяльності цих суб'єктів, проведення перевірок відкладається на 6 - 10 років. У разі аварії або пожежі, страховик, який застрахував таку відповідальність, виплачуватиме відшкодування потерпілим для компенсації їх збитків.

Читайте також: Зміни правил пожежних перевірок: до чого готуватися бізнесу

Усі ситуації й алгоритми дій для бізнесу - на ІТ-платформі LIGA360. Покрокові описи дій, думки експертів, галузева аналітика. Дізнавайтеся більше за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини