Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ухвалено Закон про лобіювання

Реклама

Верховна Ради на засіданні 23 лютого ухвалила Закон «Про доброчесне лобіювання» (законопроєкт № 10337).

Закон регулює правові засади лобіювання в Україні, як діяльності, що здійснюється з метою впливу (спроби впливу) на об'єкт лобіювання в комерційних інтересах бенефіціара (за винагороду, що отримується прямо або опосередковано, та/або з оплатою фактичних витрат, необхідних для її здійснення) або у власних комерційних інтересах особи та стосується предмета лобіювання.

Ним визначаються:

  • термінологія у сфері лобіювання;

  • сфера дії Закону, зокрема, діяльність, яка не є лобіюванням відповідно до цього Закону;

  • принципи лобіювання;

  • питання створення Реєстру прозорості як інформаційно-комунікаційної системи, що забезпечує збирання, накопичення, захист, облік, відображення, оброблення та надання інформації про суб'єктів лобіювання та їх звітність;

  • правові засади здійснення лобіювання, зокрема, методи лобіювання, обмеження щодо предмета лобіювання, вимоги до договору лобіювання, права та обов'язки суб'єктів та об'єктів лобіювання, а також права та обов'язки клієнта за договором лобіювання;

  • звітність суб'єкта лобіювання, що вноситься до Реєстру прозорості;

  • моніторинг дотримання вимог законодавства з питань лобіювання, зокрема щодо достовірності відомостей, що подаються суб'єктами лобіювання до Реєстру прозорості, а також достовірності відомостей, зазначених суб'єктами лобіювання у звітах, здійснює Національне агентство у межах повноважень та на підставах, визначених цим Законом та Законом «Про запобігання корупції».

LIGA360:Органи влади - зручний інструмент для роботи кожного держслужбовця. Ефективний аналіз законодавства, перевірка компаній та фізосіб, новини й аналітика. Замовте доступ за посиланням.

До другого читання у законопроєкт було внесено низку правок, зокрема:

  • вилучено поняття «адвокація» та споріднені поняття;

  • виведено з-під дії закону про лобіювання діяльність громадських об'єднань та інших неприбуткових організацій, крім випадків, коли така діяльність стосується комерційних інтересів;

  • уточнено окремі поняття, зокрема такі як «лобіювання», «предмет лобіювання», «об'єкт лобіювання», «бенефіціар»;

  • уточнено строк подання звітності суб'єктами лобіювання та зміст звіту.

Законом визначено, що звіт суб'єкта лобіювання до Реєстру прозорості обов'язково має містити відомості про предмети лобіювання, об'єкти лобіювання в розрізі сфер лобіювання, ідентифікуючі дані клієнта, іншого бенефіціара і має подаватись що півроку. Ця норма відповідає рекомендації Європейської Комісії, щоб інформація про особу, яку лобіюють, була подана до реєстру.

Також з урахуванням рекомендацій Європейської Комісії:

  • заборонено встановлення розміру винагороди суб'єкта лобіювання в залежності від результатів лобіювання;

  • уточнено права та обов'язки об'єкта лобіювання, не збільшуючи адміністративного навантаження на нього.

Прогнозується, що прийняття цього закону забезпечить зниження рівня корупціогенних чинників у процесах підготовки та прийняття нормативно-правових актів, рівні права громадян, інститутів громадянського суспільства та бізнесу щодо впливу на органи державної влади, під час прийняття (участі у прийнятті) ними нормативно-правових актів.

За матеріалами ВР.

Як швидко аналізувати великі масиви законодавчої інформації? З рішенням LIGA360 PRO. Легко знайдіть пов?язану аналітику, НПА, судову практику для будь-якого документа. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини