Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ризики визнання операцій "фіктивними": суд підтримав позицію податківців щодо визнання договору поставки недійсним

Реклама

Суд апеляційної інстанції підтримав позицію податкової щодо визнання договору поставки недійсним, оскільки цей правочин суперечить інтересам держави і суспільства в питаннях ведення господарської діяльності й оподаткування (справа № 340/3267/20).

В обґрунтування позову зазначено, що відповідачі уклали договір поставки тютюнових виробів, не переслідуючи настання правових наслідків, котрі обумовлювались договором. Стверджується, що такий правочин суперечить інтересам держави і суспільства, тому має бути визнаний недійсним. Контролюючий орган зазначив, що зібрані докази поза розумним сумнівом доводять, що поставка товару по даним накладним не відбулась, а первинні документи бухгалтерського обліку створювали видимість реальності господарської операції.

Суд першої інстанції встановив, що склавши первинні документи бухгалтерського обліку, які не підтверджували рух товару, відповідачі діяли узгоджено, переслідуючи мету: створення формальних підстав виникнення у відповідача права на податковий кредит з ПДВ, що доводиться оформленням трьох податкових накладних; появу у відповідача необлікованих залишків тютюнових виробів, які вибули з-під контролю за обігом підакцизних товарів. Сплата банківськими платіжними дорученнями створювала зовнішню видимість реальності господарської операції.

Також суд першої інстанції дійшов висновку про неможливість вмістити за один раз (одне перевезення) у вказаний транспортний засіб кількості пачок сигарет, яка зазначена у кожній товарно-транспортній накладній, а відтак товарно-транспортні накладні поза розумним сумнівом не підтверджують перевезення тютюнових виробів, з чим погоджується колегія суддів.

З урахуванням наведених вище обставин в їх сукупності, колегія суддів погоджується із висновком суду першої інстанції про відсутність факту передачі товару по господарським операціям з постачання тютюнових виробів.

Апеляційним судом наголошено, що відповідачі діяли спільно і узгоджено, розуміючи, що їх дії завідомо суперечать інтересам держави й суспільства.

За інформацією ДПС

Підприємство здійснює обіг підакцизних товарів? Уся інформація знайдеться в LIGA360. Основні документи, ліцензування та дозвол, облік і податки - переходь у потрібний розділ в один клік. Деталі за посиланням. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини