Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Комітет Європарламенту схвалив продовження торговельних пільг для України з урахування гарантій для фермерів ЄС

Реклама

Євродепутати схвалили пропозицію про продовження тимчасового призупинення імпортних мит і квот на експорт української сільськогосподарської продукції до ЄС ще на один рік, з 6 червня 2024 року до 5 червня 2025 року, щоб підтримати Україну в умовах триваючої загарбницької війни росії проти країни, повідомили на сайті Європарламенту.

Водночас законодавство уповноважує Комісію вживати швидкі заходи у разі значних збоїв на ринку ЄС або на ринках однієї чи кількох країн ЄС через український імпорт. Також передбачене екстрене гальмування для особливо чутливих сільськогосподарських продуктів, а саме птиці, яєць і цукру, тобто якщо імпорт цих продуктів перевищить середні обсяги 2022 і 2023 років, мита будуть знову введені.

Лібералізаційні заходи залежать від поваги Україною демократичних принципів, прав людини, верховенства права та її постійних зусиль у боротьбі з корупцією та організованою злочинністю.

Доповідач з питань України Сандра Калніете, зазначила: «Оскільки ми щойно минули другу річницю початку агресійної війни росії проти України, ця пропозиція є сильним сигналом непохитної підтримки ЄС України. Розширення торговельних заходів ЄС забезпечить Україні можливість продовжувати експортувати свою сільськогосподарську продукцію до ЄС - важливого порятунку для української економіки. У той же час, пропозиція містить надійні гарантії, які гарантують, що наші фермери не будуть перевантажені раптовим сплеском імпорту. Комісія зможе знову запровадити мита або вжити будь-яких інших необхідних заходів, якщо визнає, що імпорт певних продуктів спричиняє порушення ринку. Це хороший баланс між продовженням нашої життєво важливої підтримки України та необхідним захистом наших ринків».

Очікується, що Європарламент проголосує за позицію в першому читанні під час пленарного засідання наступного тижня. Якщо парламент прийме свою позицію в першому читанні, Рада офіційно схвалить регламент, і він набуде чинності після публікації в Офіційному журналі ЄС.

LIGA360 - єдине джерело інформації для всієї компанії. Дашборд ключових медіа та конкурентних показників, бізнес-новини й аналітика та управління ризиками. Замов прямо зараз. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини