Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Європарламент ухвалив директиву про криміналізацію порушення та обходу санкцій ЄС

Реклама

Євродепутати схвалили нові правила для гармонізації застосування санкцій ЄС між державами-членами, про це повідомляється на сайті Європейського парламенту.

Парламент прийняв узгоджену з державами-членами директиву про криміналізацію порушення та обходу санкцій ЄС. Це рішення запровадить загальне визначення та мінімальні покарання за порушення.

Санкції ЄС можуть включати заморожування коштів і активів (включаючи криптоактиви), заборону на поїздки, ембарго на постачання зброї та обмеження для бізнес-секторів. 

Встановлюються узгоджені визначення порушень, зокрема:

  • незаморожування коштів,

  • недотримання заборони на поїздки чи ембарго на постачання зброї,

  • переказ коштів особам, які підпадають під санкції, або ведення бізнесу з державними підприємствами країн, які перебувають під санкціями,

  • надання фінансових послуг або юридичних консультацій з порушенням санкцій.

Документ також визначає обхід санкцій і гарантує, що це є кримінальним злочином. Приклади включають приховування або переказ коштів, які повинні бути заморожені, приховування справжньої власності на майно та неподання необхідної інформації. Водночас уточнюється, що гуманітарна допомога не повинна вважатися порушенням санкцій Євросоюзу.

Порушення та обхід санкцій ЄС директива пропонує вважати кримінальними злочинами, які будуть каратись штрафами. Новий закон надасть суддям широкий спектр засобів для покарання порушників. 

Документ також має бути офіційно схвалений Радою ЄС, перш ніж він зможе стати законом. Він набуде чинності через двадцять днів після публікації в Офіційному журналі ЄС, після чого країни-члени матимуть один рік, щоб перенести його в національне законодавство.

Спробуйте перше рішення для комплаєнс-контролю в Україні. LIGA360 надає повноту інформації для AML/KYC перевірок та процедури due dilligence. Верифікуйте контрагентів, оцінюйте санкційні та корупційні ризики щодо них. Замовте за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини