Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Діють зміни до порядку перевірки відповідності набувача земельної ділянки сільськогосподарського призначення

Реклама

Нотаріальна палата України інформує, що 12 березня 2024 року набули чинності зміни, пов'язані з перевіркою відповідності набувача земельної ділянки сільськогосподарського призначення, затверджені постановою Кабінету Міністрів від 01 березня 2024 N 239.

Так, зокрема цим документом внесено зміни до Порядку здійснення перевірки відповідності набувача або власника земельної ділянки сільськогосподарського призначення вимогам, визначеним статтею 130 Земельного кодексу, затвердженого постановою КМ від 16 червня 2021 р. N 637.

Відтепер перевірка набувача земельної ділянки с/г призначення проводитиметься нотаріусом не лише до посвідчення правочину про відчуження такої земельної ділянки, а також і до засвідчення справжності підпису на акті приймання-передачі або іншому документі, що підтверджує факт передачі земельної ділянки сільськогосподарського призначення у власність:

  • юридичної особи як внесок (внесення майна до статутного (складеного) капіталу (статутного фонду), вступні, членські та цільові внески членів кооперативу тощо);

  • фізичної або юридичної особи у результаті припинення (ліквідації чи реорганізації) юридичної особи або виділу з неї нової юридичної особи.

Також внесено зміни до Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постановою КМ від 25 грудня 2015 р. N 1127.

Ними передбачено, що для державної реєстрації права власності на земельну ділянку с/г призначення у зв'язку з передачею такої земельної ділянки до статутного (складеного) капіталу (статутного фонду) юридичної особи або в результаті припинення (ліквідації чи реорганізації) юридичної особи (виділу з неї нової юридичної особи) подається саме протокол проведення перевірки набувача земельної ділянки с/г призначення.

Отже, перевірка набувача не проводиться лише щодо деяких земельних ділянок с/г призначення, визначених частиною четвертого статті 130 Земельного кодексу України, та лише у випадках посвідчення нотаріусом правочину про перехід права власності на такі земельні ділянки.

Детальніше з листом Нотаріальної палати можна ознайомитись тут.

Legal Solution допоможе кожному фахівцю, що потребує аналізу законодавства й пошуку НПА. Керівникам, юристам, бухгалтерам, кадровикам та іншим фахівцям. Замовте доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини