Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зміни строків зберігання первинки: до уваги юросіб та ФОП

Реклама

Як ми повідомляли раніше, з 10 лютого 2024 року набрав чинності наказ Міністерства юстиції від 04.01.2024 № 40/5, яким внесено зміни до Переліку типових документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання документів.

Зміни до Переліку досить відчутні:

По-перше, для обширного переліку статей строк зберігання первинних документів збільшено до 5 років.

По-друге, обраховувати строк у 5 років потрібно буде по-іншому.

По-третє, документи, що стосуються звітних періодів, за які більше не може бути проведено податкову перевірку, інспектування (ревізію), і щодо яких сплинув мінімальний строк зберігання, підлягають знищенню (крім тих, що можуть бути використані для документального забезпечення процесу відшкодування матеріальної шкоди, заподіяної внаслідок збройної агресії російської федерації та тимчасової окупації).

По-четверте, документи та інформація, на які поширюються вимоги ст. ст. 39 і 39-2 ПКУ (документи щодо трансфертного ціноутворення та КІК), підлягають зберіганню не менш як 7 років.

По-п'яте, Перелік тепер є обов'язковим і для ФОП.

Детальний розбір змін читайте у матеріалі: Строки зберігання первинки приведено у відповідність із податковими, а також інші зміни до Переліку № 578/5

Відчуйте силу інформації на вашому боці - з LIGA360 PRO. Експертна аналітика допоможе знайти правильний алгоритм дій для керівника, юриста, бухгалтера чи комплаєнс-офіцера. Замовте доступ за посиланням 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини