Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податківці нагадали, хто ризикує потрапити до плану перевірок на 2024 рік

Реклама

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків нагадує, що згідно з Законом №3453-ІХ відновлено право на проведення перевірок ДПС.

Критерії для включення до плану перевірок вказані в пункті 69.35-2 статті 69 Податкового кодексу України, в тому числі:

1) діяльність у сфері виробництва та/або реалізації підакцизної продукції;

2) діяльність у сфері організації та проведення азартних ігор в Україні (гральний бізнес);

3) фінансові, платіжні послуги;

Серед критеріїв для включення до плану перевірок з'явились нові критерії, а саме можливе включення платників податків, які на основі показників, сформованих за підсумками 2021 календарного року, відповідають хоча б одному з таких критеріїв:

  • рівень сплати податку на прибуток на 50 і більше відсотків менший, ніж рівень сплати податку у відповідній галузі. Цей критерій не поширюється на платників єдиного податку;

  • рівень сплати ПДВ на 50 і більше відсотків менший, ніж рівень сплати податку у відповідній галузі. Цей критерій не поширюється на платників податків, у яких операції з вивезення товарів за межі митної території України становлять 25 і більше відсотків загального обсягу постачання та одночасно рівень сплати податку на прибуток становить не менше 50 відсотків рівня сплати податку на прибуток у відповідній галузі;

  • дебіторська заборгованість перевищує кредиторську заборгованість більше ніж у два рази.

Як дізнатися, чи є ваша компанія у плані-графіку перевірок? Знайдіть досьє на LIGA360 - та відкрийте розділ "Перевірки". Спробуйте прямо зараз. 

Розрахунок критеріїв ризику несплати податків здійснюється засобами інформаційно-комунікаційних систем ДПС за даними податкової звітності платників податків. 

Критерії ризику «рівень сплати податку на прибуток/ПДВ нижче на 50 та більше відсотків за рівень сплати податку за відповідною галуззю» розраховано згідно показників податкових декларацій з податку на прибуток за 2021 рік з урахуванням уточнюючих розрахунків, як відхилення між рівнем сплати податку на прибуток/ПДВ суб'єкта господарювання та рівнем сплати податку на прибуток/ПДВ суб'єктів господарювання по всій країні, які декларують таку ж галузь. Галузь суб'єкта господарювання - галузь, яка вказана як основний вид діяльності в реєстраційних даних.

Рівень сплати податку на прибуток/ПДВ по відповідній галузі розраховується, як частка сумарного податку на прибуток/ПДВ суб'єктів господарювання, які декларують вищевказану галузь, в сумарному доході від будь-якої діяльності, визначеному за правилами бухгалтерського обліку.

В вихідній формі відображається різниця між рівнями сплати податку, якщо вона становить 50% та більше відсотків від середнього рівня сплати за галуззю, у відсотках.

При формуванні плану-графіка проведення документальних планових перевірок на 2024 рік враховуються показники позитивної динаміки:

  • рівнів сплати податку на прибуток та податку на додану вартість по відповідній галузі за дев'ять місяців 2023 року. Після настання граничних строків для подання річної звітності враховуються показники за 2023 рік. У разі якщо податковим (звітним) періодом для податку на прибуток платника податків є календарний рік, враховуються показники за попередній рік.

Читайте також:

Перевірки бізнесу в 2024 році: для кого діє мораторій та які органи можуть здійснювати перевірки

Нові правила податкових перевірок. Мораторій скасовано, але не для всіх!

Формування плану податкових перевірок 2024 - роз'яснення ДПС

Дізнайся більше про повноваження ДПС в LIGA360умови допуску на підприємство, чим загрожує перевірка, як оскаржити та інші практичні рекомендації.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини