Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Боррель пропонує направити 90% доходів від активів рф на зброю для України - Reuters

Реклама

Європейський Союз повинен отримувати 90% доходів від російських активів, заморожених у Європі, і перераховувати їх до керованого ЄС фонду, який фінансує озброєння для України. Про це заявив Глава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель, передає Reuters.

Боррель сказав журналістам у Брюсселі, що подасть офіційну пропозицію урядам 27 країн-членів ЄС у середу напередодні саміту лідерів блоку.

Кошти мають піти до European Peace Facility, позабюджетного фонду, який надає військову допомогу країнам за межами ЄС і використовувався в основному для України. Йдеться про сумму, приблизно, три мільярди євро на рік.

Близько 70% усіх заморожених російських активів зберігаються в бельгійському центральному депозитарії цінних паперів Euroclear, який має різні цінні папери та готівку російського центрального банку на суму еквівалентну 190 мільярдам євро (206,1 мільярда доларів).

Боррель сказав, що не всі гроші, що надходять до Фонду миру від конфіскованих доходів, будуть використані для України, але він очікує, що більша їх частина буде використана.

Він запропонував, що решта 10% конфіскованих надходжень надійдуть до центрального бюджету ЄС для підвищення обороноздатності української промисловості.

Reuters також повідомляє, що минулого тижня високопосадовець ЄС заявив, що російські активи, заморожені в ЄС, ймовірно, принесуть від 15 до 20 мільярдів євро прибутку після сплати податків до 2027 року, залежно від глобальних процентних ставок.

Боррель підкреслив, що пропозиція полягала в тому, щоб використовувати прибуток від активів, які знаходяться в Європі, а не самі активи.

Європейські чиновники спочатку обговорювали використання доходів від заморожених активів для фінансування відновлення України, але останніми тижнями вони все більше зосереджуються на військовій допомозі для України.

LIGA360 - єдине джерело інформації для всієї компанії. Дашборд ключових медіа та конкурентних показників, бізнес-новини й аналітика та управління ризиками. Замов прямо зараз. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини