Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Встановлено адмінвідповідальність за порушення законодавства в сфері лобіювання: Закон прийнято

Реклама

Верховна Рада на засіданні 21 березня ухвалила зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо порушення законодавства в сфері здійснення лобіювання (проєкт № 10373).

Закон комплексно врегульовує питання настання відповідальності у разі недотримання вимог законодавства з питань лобіювання, припинення порушення та встановлення відповідальності за неї.

До Кодексу України про адміністративні правопорушення вносяться наступні зміни:

  • доповнення адміністративних стягнень забороною здійснення лобіювання;

  • відповідальність за незаконне здійснення лобіювання;

  • розширення повноважень працівників НАЗК шляхом надання їм повноважень щодо складання протоколів.

Зокрема, за здійснення лобіювання особою, яка не отримала статусу суб'єкта лобіювання, або особою, статус якої припинений або зупинений, - штраф від п'ятдесяти до ста НМДГ (850-1700 грн). Повторне протягом року вчинення такого порушення - штраф від двохсот до п'ятисот НМДГ (3400-8500 грн).

Здійснення лобіювання особою, яка при набутті статусу суб'єкта лобіювання не повідомила про наявність обставин, що виключають можливість такої особи бути суб'єктом лобіювання - штраф від п'ятисот до однієї тисячі НМДГ (8500-17000 грн).

Неподання або несвоєчасне подання звіту щодо лобіювання до Реєстру прозорості - штрафу від п'ятдесяти до ста НМДГ (850-1700 грн).

Порушення встановлених законом обмежень щодо предмета лобіювання або здійснення лобіювання в комерційних інтересах особи, яка не може бути бенефіціаром, чи на замовлення особи, яка не може бути клієнтом, або фінансування лобіювання за рахунок коштів (засобів), які не можуть бути джерелом фінансування лобіювання - штраф від однієї тисячі до двох тисяч НМДГ (17000-34000 грн).

LIGA360:Органи влади - зручний інструмент для роботи кожного держслужбовця. Ефективний аналіз законодавства, перевірка компаній та фізосіб, новини й аналітика. Замовте доступ за посиланням.

Читайте також:

Як Закон про лобіювання визначив поняття лобіювання

Чи відповідає український закон про доброчесне лобіювання європейським практикам?

Закон про лобіювання в діяльності комплаєнc

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини