Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Президент підписав Закон про регулювання ринків капіталу

Реклама

Президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений Верховною Радою Закон України «Про внесення змін до Закону України "Про державне регулювання ринків капіталу та організованих товарних ринків" та деяких інших законодавчих актів України щодо регулювання та нагляду на ринках капіталу та організованих товарних ринках» (проєкт № 5865).

Ухвалення Закону є умовою виділення Україні $1,5 млрд позики на розвиток (DPL) Світовим банком.

Заступник голови профільного комітету Ради Ярослав Железняк уточнив, що засідання Світового банку щодо виділення $1,5 млрд DPL Україні призначено на 26 березня, і тепер за його підсумками очікують на позитивне рішення, передає агентство Інтерфакс-Україна.

Також агентстві зазначили, що раніше Нацкомісія звернулася до Президента з проханням застосувати право вето з правками до тексту щодо можливості підвищити зарплати за рахунок оптимізації кількості співробітників при збереженні загального бюджету органу на рівні 2022 року і формулювання щодо конфлікту інтересів і можливості родичів співробітників регулятора працювати на ринку.

Під час голосування закону "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" (№9667-1) Рада змогла змінити формулювання щодо конфлікту інтересів і можливості родичів працівників регулятора працювати на ринку, тоді як поправка про зарплати не набрала необхідної кількості голосів.

Згідно з ухваленою правкою, працівники НКЦПФР зобов'язуються уникати реального або потенційного конфлікту інтересів під час виконання ними посадових обов'язків, а Порядок запобігання, інформування, управління та врегулювання конфліктів інтересів службовцями НКЦПФР встановлюється Кодексом етики працівника Комісії.

Як швидко аналізувати великі масиви законодавчої інформації? З рішенням LIGA360 PRO. Легко знайдіть пов?язану аналітику, НПА, судову практику для будь-якого документа. Більше переваг за посиланням.   

Як інформує портал ВР, Законом передбачається:

1. Викладення в новій редакції застарілого Закону України "Про державне регулювання ринків капіталу та організованих товарних ринків" (Колишня назва "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні"), прийнятого у 1996 році.

2. Суттєве посилення інституційної спроможності Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР).

3. Суттєве посилення НКЦПФР, яке відбувається як за рахунок нових повноважень (зокрема, можливість проведення розслідувань правопорушень на ринках капіталу), так і збільшення незалежності, зокрема, матеріально-технічного забезпечення, у тому числі, оплати праці.

4. Запровадження значної кількості новацій в регулюванні ринків капіталу та організованих товарних ринків, зокрема, у частині міжнародного співробітництва з іноземними фінансовими регуляторами, щодо появи механізмів повідомлень про правопорушення на ринках тощо.

5.  Поява нового потужного фінансового регулятора, який матиме достатньо повноважень та можливостей для забезпечення всебічного контролю та нагляду на ринках капіталу та організованих товарних ринках.

6.   Застосування фінансових санкцій за порушення на ринках капіталу та товарних ринках до фізичних осіб в розмірі до 2,5 мільйонів гривень, до юридичних осіб в розмірі до 10 мільйонів гривень або до 5 відсотків загального річного обороту такої юридичної особи.

7.  Викладення у новій редакції Закону структуровано таким чином, щоб забезпечити поступове набрання чинності окремими складовими (наприклад, щодо фінансування НКЦПФР за рахунок внесків учасників ринків, положення щодо великих (орієнтовно європейських рівнів) штрафних санкцій, щодо зазначених інформаторів тощо - відкладаються на пізніші дати 2026, 2028).

LIGA360 LEGAL SOLUTION - аналіз законодавства й практика правозастосування для кожного фахівця. Знайдіть нормативні документи, досліджуйте правові питання та звіряйтеся з експертами. Дізнайтеся більше переваг за посиланням

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини