Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Аграрні ноти: що пропонує новий Закон

Реклама

Закон «Про аграрні ноти», який запроваджує новий фінансовий інструмент для кредитування сільськогосподарського виробництва набере чинності з 1 січня 2025 року. 

Закон не поширюється на відносини, що регулюються Законом “Про аграрні розписки”. Тобто традиційні паперові аграрні розписки продовжать використовуватись.

В Україні аграрні розписки запроваджено з набуттям чинності Законом № 5479, що відбулося в березні 2013 року. Відтоді розпочався процес активного впровадження аграрних розписок із метою забезпечення залучення додаткового фінансування у вітчизняний аграрний сектор. Від початку впровадження інструменту було оформлено 7712 аграрних розписок на загальну суму 46,1 млрд грн.

Водночас учасники ринку на підставі отриманого досвіду використання аграрних розписок у своїй діяльності висловили чимало пропозицій стосовно вдосконалення правового регулювання цього інструменту, які лягли в основу ухваленого Закону про аграрні ноти.

На сьогодні аграрії можуть використовувати аграрні розписки двох видів - товарну та фінансову. Але для обох варіантів передбачено одну письмову форму й обов'язкове нотаріальне посвідчення.

Аграрна нота - це вже неемісійний цінний папір в електронній формі у вигляді облікового запису на рахунку в цінних паперах у системі депозитарного обліку цінних паперів із відображенням відомостей про реквізити аграрної ноти та іншої інформації в Реєстрі аграрних нот.

Аграрні ноти використовуватимуть як інструмент залучення грошових коштів у сільське господарство України та/або для розрахунків за чинними договорами. Розрахунок за договором за допомогою видачі або передання аграрної ноти можливий лише за умови, що в такому договорі передбачено можливість розрахунку з використанням аграрної ноти.

Важливим чинником залишається те, що аграрну ноту не може використовувати одночасно з аграрними розписками той самий боржник щодо того самого предмета застави.

В Україні буде створено окремий Реєстр аграрних нот, у якому відображатиметься інформація про:

  • видачу, зміст і зміну реквізитів аграрних нот;

  • припинення й обтяження аграрних нот;

  • початок примусового виконання зобов'язань за аграрними нотами на підставі спеціальної виписки із цього Реєстру.

Право видавати аграрні ноти мають особи, яким належить право власності на земельну ділянку сільськогосподарського призначення або право користування такою земельною ділянкою для виробництва сільськогосподарської продукції (ч. 3 ст. 9 Закону).

Для того щоб видати аграрну ноту потрібно:

  • укласти із Центральним депозитарієм договір про введення неемісійного цінного папера до системи депозитарного обліку, а також депонування в Центральному депозитарії цінних паперів документа про введення неемісійного цінного папера до системи депозитарного обліку;

  • заповнити в реєстрі реквізити, передбачені ст. ст. 6 або 7 Закону;

  • погодити зміст зазначених реквізитів з особою, яка хоче отримати аграрну ноту у власність, шляхом накладення зазначеними особами електронних підписів.

Детальніше про види аграрних нот, забезпечення виконання зобов'язань, припинення зобов'язань та примусове стягнення - читайте у матеріалі "Що нового пропонує Закон про аграрні ноти".

Як аграрному бізнесу захиститися від рейдерства? За допомогою рішення LIGA360. Контролюйте будь-які незаконні дії щодо вашої землі та інші ризиковані чинники для вашого підприємства. Замовте демо доступ прямо сьогодні. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини