Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Україна підписала безпекову угоду з Фінляндією

Реклама

Президент України Володимир Зеленський і Президент Фінляндії Александр Стубб підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку, інформує офіційне інтернет-представництво Президента України.

Угода формалізує готовність Фінляндії надалі підтримувати Україну в боротьбі проти російської агресії. Фінляндія зобов'язується забезпечити довгострокову військову та фінансову допомогу, а також поглиблювати співпрацю з нашою країною в політичній, фінансовій, гуманітарній сферах та в напрямі реформ.

Фінляндія допомагатиме Україні відбудовувати енергетичний сектор, оцінювати екологічні збитки, посилювати захист кордону та критичної інфраструктури, а також здійснюватиме лікування українських військових. Крім того, документ містить потужні блоки щодо санкцій, відшкодування збитків і притягнення агресора до відповідальності.

Зокрема, Фінляндія продовжуватиме вживати рішучих дій у межах ЄС для підтримання санкційного тиску на росію та боротьби з усіма формами обходу обмежувальних заходів.  Учасники надаватимуть один одному актуальну доречну інформацію щодо підстав для застосування санкцій та іншу належну інформацію згідно з відповідними зобов'язаннями та національним законодавством.

Угода також чітко засвідчує підтримку майбутнього членства України в ЄС і НАТО з боку Фінляндії.

Одночасно з підписанням цієї Угоди Фінляндія оголошує про надання 23-го пакета допомоги загальною відновлювальною вартістю 188 мільйонів євро. Таким чином, загальна вартість військової підтримки, наданої Україні з початку повномасштабної агресивної війни, наблизилася до 2 мільярдів євро. З урахуванням внеску Фінляндії у розмірі 30 мільйонів євро у чеську ініціативу спільних закупівель артилерійських боєприпасів для України підтримка України з боку Фінляндії у 2024 році вже перевищує 400 мільйонів євро і збільшиться завдяки щонайменше двом подальшим пакетам протягом цього року.

Згідно з текстом Угоди Україна зобов'язується впроваджувати реформи, визначені ЄС, МВФ і НАТО, що охоплюють, зокрема, управління, прозорість, боротьбу з корупцією та демократичний контроль над Силами безпеки та оборони.

Нагадаємо, країни G7 погодили Спільну декларацію підтримки України. Україна вже підписала безпекові угоди з Британією, Німеччиною, Францією, Данією, ІталієюКанадою та Нідерландами.

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.   

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини