Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З 2019 року Держгеонадра через Prozorro.Продажі видали спецдозволів на 4,59 млрд грн

Реклама

Державна служба геології та надр України із 2019 року продала на онлайн-аукціонах у державній електронній системі Prozorro.Продажі спецдозволів на 4,59 млрд грн. Про це повідомив керівник напрямку підтримки організаторів АТ «Прозорро.Продажі» Олександр Мацапура, передає Укрінформ.

«Загальний дохід від продажу дозволів на користування надрами становить 4,59 млрд грн. Найбільш доходним був 2022 рік, коли було продано спецдозволів на 1,51 млрд грн. Минулого року, з очевидних причин, показники впали до 0,54 млрд грн. Але з початку 2024 року ми спостерігаємо хорошу динаміку - за перший квартал вже було продано спецдозволів на 0,32 млрд грн», - розповів Мацапура.

За його словами, загалом було проведено 1 036 аукціонів з продажу спецдозволів, найбільше - у 2021 році, коли було реалізовано 367 ділянок. У 2024 році вже продано 114 дозволів, на 2 більше, ніж в цілому у 2020 році.

«Тобто і по цьому показнику ми спостерігаємо за відновленням цікавості ринку. Хоча спецдозволи - це дуже специфічний ринок лотів і прогнозувати чи передбачувати на ньому щось важко. Водночас ми фіксуємо зростання конкуренції на цих аукціонах. Вона вже в середньому становить 2,65 учасника. І ми сподіваємося у цьому році на показник у середньому в три учасника», - зазначив представник Prozorro.Продажі.

Він додав, що середнє збільшення ціни на ділянки із покладами корисних копалин сягає 256% від стартової. Що свідчить про те, що аукціони є дієвим механізмом для підсилення конкуренції.

Нагадаємо, спецдозволи на користування надрами почали реалізовуватись на анлайн-аукціонах в системі Prozorro.Продажі з 2019 року.

Наразі вони продаються на англійських аукціонах, які передбачають збільшення ціни.

Потрібно більше інформації щодо цієї бізнес-галузі? Заходь у розділ "Галузі економіки" в LIGA360. Усі потрібні й актуальні документи - зручна структура. Спробуй прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини