Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Раді пропонують продовжити строк оформлення права власності на земельні паї

Реклама

Як ми повідомляли раніше, до 1 січня 2025 року всі власники нерозподілених (невитребуваних) земельних ділянок або їх спадкоємці повинні оформити право власності на свої паї. Якщо вимогу не буде виконано, незатребувані ділянки будуть визнані безхазяйними, їх передадуть у комунальну власність територіальної громади, на території якої вони розташовані.

Відповідні правила визначені у ст. 13 Закону про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв).

Группа народних депутатів зареєструвала у Верховній Раді законопроєкт № 11150 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів власників земельних часток (паїв), а також застосування адміністративної процедури у сфері земельних відносин.

Згідно з пояснювальною запискою, проектом пропонується:

1. Продовження (з 2025 року до 2028 року) строку оформлення нетребуваних (нерозподілених) земельних ділянок, здійснення розподілу земельних ділянок між власниками земельних часток (паїв) та їх спадкоємцями земель, що залишилися у колективній власності після розподілу земельних ділянок.

2. Приведення Земельного кодексу України та законодавчих актів у сфері земельних відносин у відповідність із Законом України «Про адміністративну процедуру» (із встановленням обов'язковості письмової форми клопотань про надання земельних ділянок державної, комунальної власності у власність, користування, коригуванням норм щодо оскарження рішень про надання земельних ділянок у власність, користування тощо).

3. Відновлення обов'язковості підвищення кваліфікації сертифікованих інженерів-землевпорядників (на сьогодні норма зупинена на час військового стану).

4. Продовження до 2026 року пілотного проекту із внесення відомостей до Державного земельного кадастру сертифікованими інженерамиземлевпорядниками

5. Усунення неузгодженостей між Законами України «Про землеустрій» та «Про оцінку земель» (один з них надає право проводити роботи із землеустрою та оцінки земель і юридичним особам і фізичним особампідприємцям, другий - лише юридичним особам).

6. Приведення назв глав Земельного кодексу України у відповідність до предметів їх правового регулювання (зазначення у назвах глав не лише назв категорій земель, а й відповідних обмежень у використанні земель інших категорій).

Відчуйте силу інформації на вашому боці - з LIGA360 PRO. Експертна аналітика допоможе знайти правильний алгоритм дій для керівника, юриста, бухгалтера чи комплаєнс-офіцера. Замовте доступ за посиланням 

Економте до 50% на преміум-рішеннях LIGA 360 для юриста та бухгалтера. Детальніше за посиланням. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини