Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Проєкт про мобілізацію готовий до другого читання: ключові зміни

Реклама

У вівторок ввечері Комітет з питань оборони завершив розгляд законопроєкту про мобілізацію (реєстр № 10449).

Як повідомив народний депутат Ярослав Железняк, 10 квітня проєкт вже буде в залі Ради.

Текст допрацьованої редакції проєкту та порівняльна таблиця (де буде 4300+ правок) поки не оприлюднені на сайті ВР. Депутат підкреслює, що приймати чи ні як весь закон так і окрему правку вирішує виключно зала Парламенту. Правки розділені на дві групи: враховані Комітетом (те що увійшло у рекомендації до другого читання) та відхилені - таких дуже багато. Розгляд Рада почне з відхилених правок.

Які ж правки Комітет підтримав?

Як повідомила народний депутат та член Комітету нацбезпеки, оборони і розвідки Ірина Фріз, за зверненням Головкома та Міністра оборони більшістю голосів Комітету знято з розгляду норму про звільнення з військової служби через 36 місяців.

До прикінцевих положень додано Кабміну: розробити і внести на розгляд Верховної Ради України законопроект щодо удосконалення механізмів ротації військовослужбовців в умовах дії воєнного стану, їх звільнення та медико-соціальної реабілітації.

Окрім цього були скасовані попередньо схвалені мотиваційні норми, а саме:

- одноразова доплата у розмірі 70 т.грн. військовослужбовцям, які перебувають на «нулі» - цю норму виключили;

- щомісячно виплачується винагорода за особливості проходження служби у розмірі 10 000 грн.;

- фіксовану плату за знищену техніку.

Тобто лишається без змін. Проте встановили на рівні закону виплату від 4 до 300 розмірів прожиткового мінімуму за знищене(захоплене) озброєння.

Щодо надання консульських послуг за кордоном. Протягом 60 днів з моменту вступу в дію Закону здійснються за умови одночасного оновлення персональних даних в консульських установах. Згідно норми про обов'язок всіх громадян України оновити свої персональні дані в умовах воєнного стану.

З мотиваційного пакету:

  • можливість самостійно обрати підрозділ для військовозобов'язаних, які підпишуть контракт з МОУ;

  • додаткова відпустка та винагорода за знищення або захоплення озброєння чи техніки противника розмір буде встановлено на рівні закону та урядових підзаконних актів;

  • час перебування у відпустках для догляду за дитиною зараховується до строку вислуги у військовому званні;

  • щорічна основна відпустка надається частинами протягом календарного року і основна безперервна частина становитиме не менше 15 календарних днів;

  • право на одноразову компенсацію 50-відсотків від першого внеску за іпотечним кредитом та додатково 100 тис грн після першого року військової служби та ще 100 тис грн після другого;

  • військовослужбовцям їхнім дружинам / чоловікам НЕ нараховуватимуться проценти за користування кредитом, штрафні санкції, пеня за невиконання зобов'язань перед банками та іншими організаціями, виключення становитимуть кредити на автомобілі та нерухомість;

  • право, протягом трьох місяців з дати укладення першого контракту, отримати сертифікат на купівлю транспортного засобу в розмірі 150 тисяч гривень;

  • врахування у вислугу років одного місяцю служби за три місяці за перебування безпосередньо в районах бойових дій під час дії воєнного стану;

  • у разі необхідності довготривалого лікування за кордоном буде можливість пройти військово-лікарську комісію дистанційно, а відповідна довідка ВЛК буде підставою для збереження грошового та матеріального забезпечення;

  • додаткова відпустка 90 календарних днів без поділу на частини, за бажанням, після звільнення з полону із збереженням грошового забезпечення;

  • розмір одноразової грошової допомоги у разі загибелі військовослужбовця встановлюється на рівні 15 мільйонів.

Як швидко аналізувати великі масиви законодавчої інформації? З рішенням LIGA360 PRO. Легко знайдіть пов?язану аналітику, НПА, судову практику для будь-якого документа. Більше переваг за посиланням.   

Також у проєкті:

Щодо військово-транспортного обов'язку

Уточнюється, що Уряд визначатиме норми безоплатного залучення, вилучення та примусового відчуження транспортних засобів і техніки у відсотках за підприємством (установою, організацією) за галузями національної економіки.

З моменту оголошення загальної мобілізації транспортні засоби, які призначені для доукомплектування ЗСУ, забороняється відправляти за межі території України та до інших областей, передавати права власності на них юридичним особам або громадянам, в оренду (лізинг), надавати їх як предмет застави для виконання зобов'язань за договорами про надання кредиту та гарантії перед банківською установою, а також вчиняти інші дії, що унеможливлюють передачу таких транспортних засобів військовим формуванням. Відправлення таких транспортних засобів під час загальної мобілізації до суміжних областей дозволяється після повідомлення ТЦК про місце перебування транспортних засобів на строк не більше одного місяця.

Не підлягає передачі ЗСУ, іншим військовим формуванням транспортний засіб, який належить на праві власності громадянину, у разі відсутності у нього права власності на інші транспортні засоби.

Обов'язки громадян щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації

Враховано правку, за якою громадяни, які перебувають на військовому обліку, в добровільному порядку реєструють свій електронний кабінет призовника, військовозобов'язаного чи резервіста.

Військовозобов'язані протягом 60 днів з дня набрання чинності указом Президента України про оголошення мобілізації, затвердженим Верховною Радою України, зобов'язані уточнити свої облікові дані через центри надання адміністративних послуг, або електронний кабінет призовника, військовозобов'язаного, резервіста, або у ТЦК.

Під час вручення повістки представники ТЦК на вимогу громадянина, якому вручається повістка, зобов'язані назвати свої прізвища, ім'я та по батькові, посаду, а також пред'явити службові посвідчення.

У період проведення мобілізації громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов'язані мати при собі військово-обліковий документ та пред'являти його за вимогою уповноваженого представника ТЦК або поліцейського, а також представника Державної прикордонної служби України у прикордонній смузі та на пунктах пропуску через державний кордон.

Під час перевірки документів уповноважений представник ТЦК або поліцейський здійснює фото- і відеофіксацію процесу пред'явлення та перевірки документів із застосуванням технічних приладів та засобів фото- та відеофіксації, а також може використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників.

Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

На відстрочку матимуть право: військовозобов'язані, які доглядають за особами з інвалідністю І,II, III груп; жінки та чоловіки, які мають дитину (дітей) віком до 18 років, якщо другий з батьків такої дитини відбуває покарання у місцях позбавлення волі, а також коли особа самостійно виховує та утримує дитину за рішенням суду або запис про батька такої дитини в Книзі реєстрації народжень здійснений на підставі частини першої статті 135 Сімейного кодексу України.

Крім того, право на відстрочку отримають: Уповноважений Верховної Ради України з прав людини; Голова та інші члени Рахункової палати; працівники апарату МВС, експерти установ експертної служби МВС, дипломатичні службовці, державні службовці, які готують висновки до проектів нормативно-правових актів, проводять їх фахову, наукову, юридичну експертизу таінші військовозобов'язані або окремі категорії громадян у передбачених законом випадках.

Бронювання військовозобов'язаних

Державна служба категорії “Б”, “В”, в органах місцевого самоврядування - не більше 50 відсотків кількості військовозобов'язаних цих категорій у зазначених органах;

Військовозобов'язані, які працюють або проходять службу в органах державної влади, інших державних органах, на підприємствах, в установах і організаціях, які є критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань або функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, у тому числі кінцеві бенефіціарні власники таких підприємств, які не є їх працівниками.

Заходи впливу

Щодо порушників правил військового обліку:

  • керівник ТЦК звертається до поліції щодо затримання та доставлення такого громадянина до ТЦК;

  • в разі отримання письмової відповіді від поліції про неможливість здійснити адміністративне затримання та доставлення, керівник ТЦК протягом 5 днів надсилає громадянину рекомендованим листом вимогу про виконання обов'язку;

  • громадянину дається 10 днів на добровільне виконання вимог, зазначених у документі;

  • якщо громадянин не виконав вимоги, у такому разі ТЦК звертається до суду з приводу тимчасового обмеження такого громадянина у праві керування транспортним засобом під час мобілізації - на строк до виконання або відкликання такої вимоги.

Суд відмовляє у задоволенні вимоги щодо тимчасового обмеження особи у праві керування транспортним засобом під час мобілізації, якщо: 1) встановлення такого обмеження позбавляє особу основного законного джерела засобів для існування;

2) особа використовує транспортний засіб у зв'язку з інвалідністю чи перебуванням на її утриманні особи з інвалідністю I, II групи, визнаної в установленому порядку, або дитини з інвалідністю.

Читайте також: Нове регулювання у сфері мобілізації: стан розгляду законопроєкту, запропоновані та прийняті зміни

LIGA360 LEGAL SOLUTION допоможе кожному фахівцю, що потребує аналізу законодавства й пошуку НПА. Керівникам, юристам, бухгалтерам, кадровикам та іншим фахівцям. Замовте доступ за посиланням 

Економте до 50% на преміум-рішеннях LIGA 360 для юриста та бухгалтера. Детальніше за посиланням. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини