Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ФОП призваний на військову службу: податкові правила

16 квітня 2024, 09:42
1025
0
Автор:
Реклама

У разі призову на військову службу у зв'язку з мобілізацією підприємницький статус ФОП не змінюється і підстав для припинення діяльності немає.

Також у ч. 3 ст. 39 Закону № 2232 зазначено, що у випадку непровадження підприємницької діяльності в період проведення мобілізації нарахування податків і зборів таким фізичним особам - підприємцям не здійснюється.

Але в ПКУ передбачено ще й інші положення щодо таких ФОП.

1. Збереження підприємницького статусу.

2. Звільнення ФОП від сплати ЄСВ за себе.

Поряд з тим, що всі ФОП на період воєнного стану звільняються від сплати ЄСВ за себе на підставі п. 9-19 розд. VIII Закону № 2464, для мобілізованих ФОП передбачено додатково окремі правила в п. 9-2 цього розділу:

Під час особливого періоду, визначеного Законом України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", платники єдиного внеску, визначені статтею 4 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", призвані на військову службу під час мобілізації або залучені до виконання обов'язків щодо мобілізації за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, на весь строк їх військової служби звільняються від виконання своїх обов'язків, визначених пунктом 2 статті 6 Закону Украни "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", якщо вони не є роботодавцями.

Мова йде, зокрема, про ФОП як на загальній системі оподаткування, так і про тих, які обрали спрощену систему оподаткування.

Чи повинен ФОП повідомляти про свій призов на військову службу?

Таких вимог Закон № 2464 не передбачає. Натомість чітко визначено, що ФОП має подати відповідні документи після демобілізації.

3. Умови звільнення від сплати ЄСВ для ФОП-роботодавця

У п. 92 розд. VIII Закону № 2464 також передбачено, що ФОП-роботодавець, призваний на військову службу, звільняється від таких обов'язків:

- своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок до податкового органу за основним місцем обліку платника єдиного внеску;

- подавати звітність, зокрема й про основне місце роботи працівника, про нарахування єдиного внеску.

Проте, якщо ФОП уповноважує іншу особу на виплату найманим працівникам заробітної плати та/або інших доходів, то для ФОП продовжує діяти звільнення в частині сплати ЄСВ. У п. 92 розд. VIII Закону № 2464 окремо прописано, що ЄСВ, нарахований уповноваженою особою, сплачується до бюджету ФОП після демобілізації. Строк сплати - протягом 180 календарних днів із першого дня демобілізації ФОП. При цьому ні штрафи, ні пеня не нараховуються.

4. Звільнення ФОП від ПДФО на період військової служби

5. Звільнення ФОП від єдиного податку на період військової служби

Детальне роз'яснення читайте у матеріалі "ФОП призваний на військову службу: які податкові правила діють"

Не гадай, а знай точні відповіді! LIGA360:Підприємець надасть всю інформацію із законодавчого та новинного поля, довідкову інформацію та реєстраційні дані компаній. Дізнайся більше переваг за посиланням 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини