Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Змінено правила здійснення публічних закупівель: що потрібно знати замовникам

Реклама

Як ми повідомляли раніше, Кабмін у квітні змінив низку положень щодо системи публічних закупівель, зокрема, Держагентству відновлення та розвитку інфраструктури надано можливість створити централізовану закупівельну організацію (ЦЗО). Відповідні новації затверджені Постановою № 382 та набули чинності з 9 квітня 2024 року. Своєю чергою, у листі від 15.04.2024 р. № 3323-04/27710-06 щодо них виклало свою позицію Мінекономіки:

  • Щодо надання роз'яснень стосовно тендерної документації та внесення змін до неї та/або оголошення про проведення відкритих торгів

Передбачено право замовників надавати роз'яснення та вносити зміни не лише до тендерної документації, а й до оголошення про проведення процедури закупівлі.

Так, фізична / юридична особа має право не пізніше ніж за 3 дні до закінчення строку подання тендерної пропозиції звернутися через Електронну систему закупівель (ЕСЗ) до замовника за роз'ясненнями як щодо тендерної документації, так і щодо оголошення про проведення відкритих торгів та/або звернутися до замовника з вимогою усунути порушення під час проведення тендеру (далі - звернення). Усі звернення автоматично оприлюднюються в електронній системі закупівель без ідентифікації особи, яка звернулася до замовника. Замовник повинен протягом трьох днів із дня їх оприлюднення надати відповідь на звернення й оприлюднити її в електронній системі закупівель. Замовник має право з власної ініціативи, або в разі усунення порушень вимог законодавства у сфері публічних закупівель, викладених у висновку органу державного фінансового контролю відповідно до ст. 8 Закону № 922, або за результатами звернень, або на підставі рішення органу оскарження внести зміни до тендерної документації та/або оголошення про проведення відкритих торгів.

  • Щодо відкритих торгів із публікацією англійською мовою

Особливостями передбачено право (а не обов'язок) замовника використовувати процедури закупівлі відкритих торгів із публікацією англійською мовою без застосування вартісних меж, визначених у ч. 3 ст. 10 Закону № 922. Водночас порогові межі для проведення відкритих торгів, а також відкритих торгів із публікацією англійською мовою встановлено п. 10 Особливостей.

  • Щодо строку для подання тендерних пропозицій під час закупівлі робіт і тендерної документації

Розмежовано строк для подання тендерних пропозицій під час закупівлі товарів і послуг та робіт. Так, згідно з п. 34 Особливостей строк для подання тендерних пропозицій не може бути меншим ніж:

- 7 днів із дня оприлюднення в електронній системі закупівель оголошення про проведення відкритих торгів на закупівлю товарів, послуг;

- 14 днів із дня оприлюднення в електронній системі закупівель оголошення про проведення відкритих торгів на закупівлю робіт.

Водночас установлено, що в тендерній документації не повинно бути вимог, що обмежують нижню межу ціни тендерної пропозиції учасника процедури закупівлі.

Також відкориговано застосування п. п. 45 і 47 Особливостей у частині застосування замовником підстав для відхилення тендерної пропозиції.

  • Щодо ступеня локалізації

Якщо замовник закуповує роботи або послуги, а разом із ними придбаває товар, який підлягає локалізації, то вимоги щодо локалізації можна застосовувати, лише якщо вартість товару, який закуповують разом із цими роботами чи послугами, дорівнює або перевищує 200 тис. гривень.

  • Щодо можливості створення ЦЗО для закупівлі робіт

Передбачено можливість створення Державним агентством відновлення та розвитку інфраструктури України централізованої закупівельної організації для закупівлі послуг та/або робіт.

Так, згідно з абзацом другим пункту 7 Особливостей за рішенням Кабінету Міністрів України централізована закупівельна організація, що утворюється під час дії правового режиму воєнного стану в Україні та належить до сфери управління Агентства відновлення, може здійснювати закупівлі послуг та/або робіт в інтересах замовників шляхом проведення відкритих торгів відповідно до цих особливостей та закупівель за рамковими угодами відповідно до умов, визначених Законом.

Детальніше зі змінами можна ознайомитися у матеріалі "Нові правила публічних закупівель: які зміни передбачено"

Добірка матеріалів про публічні закупівлі - у LIGA360. Отримай 400 документів для бізнесу, щоб брати участь в публічних закупівлях й тендерах та знати про зміни воєнного часу. Замов презентацію прямо сьогодні. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини