Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Держприкордонслужбі назвали категорії громадян, які не підлягатимуть обов'язковій перевірці військово-облікових документів при перетині кордону

Реклама

Інспектори Державної прикордонної служби в пунктах пропуску через кордон з 18 травня перевірятимуть наявність військово-облікових документів у окремих категорій громадян. Про це інформує пресслужба ДПСУ.

«Відповідно до норм законодавства у період дії воєнного стану або проведення мобілізації (крім цільової) громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов'язані мати при собі військово-обліковий документ разом з документом, що посвідчує особу, та пред'являти їх за вимогою прикордонника у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України», - зазначається у повідомленні.

Такий обов'язок передбачений змінами до законів «Про правовий режим воєнного стану» та «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», які наберуть чинності 18 травня.

Громадяни України, які мають право на виїзд згідно з пунктом 2-6 Правил перетинання державного кордону України, повинні надати військово-обліковий документ з інформацією про звільнення від мобілізації, або виключення з військового обліку за станом здоров'я.

Це, зокрема, стосується таких категорій осіб:

  • заброньованих на період мобілізації та на воєнний час;

  • визнаних відповідно до висновку ВЛК непридатними до військової служби за станом здоров'я;

  • на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;

  • які самостійно виховують дитину;

  • які мають дитину (дітей) віком до 18 років і чоловіка (дружину), який (яка) проходить військову службу;

  • інші категорії осіб, визначені ст. 23 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Legal Solution - аналіз законодавства й практика правозастосування для кожного фахівця. Знайдіть нормативні документи, досліджуйте правові питання та звіряйтеся з експертами. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Ця норма не розповсюджуватиметься на категорії осіб, зазначених в окремих пунктах Правил перетинання державного кордону громадянами України, до яких належать:

  • особи з інвалідністю;

  • ті, хто супроводжує супроводжують осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю;

  • водії, що здійснюють перевезення медичних вантажів та гуманітарної допомоги, міжнародні перевезення вантажів та пасажирів;

  • визначені особи за окремими посадами та державної служби, працівники підприємств залізничного транспорту і які відносяться до морської та авіаційної галузі тощо.

Порядок виїзду зазначеної категорії осіб залишається незмінним.

Прикордонники звертають увагу, що перевірка підстав щодо надання військовозобов'язаним відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації та її оформлення здійснюється територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини