Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Група Єрмака-Макфола презентувала новий План посилення санкцій проти росії

Реклама

Міжнародна робоча група щодо санкцій проти росії, яку очолюють керівник Офісу Президента Андрій Єрмак та директор Інституту міжнародних досліджень Фрімана-Споглі (FSI), Посол Майкл Макфол, презентувала новий План дій для подальшого посилення санкційного тиску на росію - Action Plan 3.0.

Документ налічує 50 сторінок та містить конкретні кроки, які можуть суттєво підірвати економічний та військовий потенціал рф.

Експерти очікують, що пакет обмежень знизить експортні доходи країни-агресорки на 70-80 млрд дол. щорічно, забезпечить значний дефіцит зовнішньої торгівлі та бюджету росії, послабить її валюту та загальну економічну стабільність.

Серед запропонованих заходів:

  • Конфіскація заморожених російських активів за кордоном

  • Введення нових санкцій проти російського експорту товарів. Зокрема: включити до санкційного переліку трубопровідний газ, ЗПГ, азотні добрива та такі метали, як нікель; посилити санкції, зокрема, ввести повне ембарго на імпорт урану, алюмінію та сталі; запровадити єдиний митний тариф на решту товарів, що імпортуються з росії; та посилити контроль за дотриманням граничних цін на нафту, в тому числі шляхом запровадження санкцій за користування послугами західних операторів морських перевезень і транспортування російської нафти для реалізації за ціною, що перевищує встановлену «стелю».

Після того, як буде забезпечено дієве дотримання граничної ціни, її необхідно знизити на $10, тобто до $50 за барель. Що стосується критично важливого нафтогазового сектору, ми пропонуємо обмежити доступ росії до західного програмного забезпечення, яке 7 використовується підприємствами нафтогазової промисловості за межами росії, а також ввести повну заборону на експорт нафтогазових технологій і послуг до росії.

  • Посилення обмежень на доступ до технологій, зокрема до мікроелектроніки, верстатів з числовим програмним керуванням (ЧПК), програмного забезпечення та компонентів, що використовуються в оборонній промисловості. Ми пропонуємо відновити роботу Координаційного комітету з багатостороннього експортного контролю (КоКом), створеного державами Західного блоку у перші п'ять років після закінчення Другої світової війни, під час Холодної війни, з метою накладення технологічного ембарго на країни РЕВ.

  • Посилення фінансових санкцій, шляхом подальшого обмеження здійснення міжнародних фінансових операцій, зниження рівня ліквідності та доступності кредитного фінансування, а також систематичного застосування повних блокуючих санкцій проти всіх російських банків та ключових фінансових установ. Західним банкам, які працюють у росії, більше не можна дозволяти спекулювати на війні, створюючи для росії великі можливості для обходу фінансових санкцій.

  • Запровадження додаткових санкцій проти російських компаній, щоб зменшити їхню здатність фінансувати військові операції. Це, в першу чергу, стосується ключових російських компаній в енергетичному та металургійному секторах. Зокрема, сюди належать компанії, які посідають домінуюче становище в росії, такі як «Газпром» і «Роснефть», вони є стратегічно важливими для забезпечення доходів російського уряду та фінансування військових операцій. На «Росатом» також мають бути накладені санкції.

  • Запровадження додаткових персональних санкцій

  • Недопущення участі юристів США в обході санкцій

  • Визнання росії спонсором тероризму

  • Припинення ведення західними компаніями бізнесу з росією

  • Посилення контролю за дотриманням існуючих санкцій

  • Розширення вторинних санкцій. Особи та компанії в інших країнах - таких як ОАЕ, Туреччина, Китай, країни Центральної Азії та Кавказу - які надають допомогу росії в ухиленні від санкцій, мають бути притягнуті до відповідальності, необхідно утримувати їх від продовження постачання та підтримки війни росії.

LIGA360 дозволяє перевіряти компанії у світових санкційних списках, зокрема країн ЄС та США, а також санкційних списках України (РНБОУ, АМКУ). Спробуйте інструмент для перевірки токсичних бізнес-зв'язків прямо зараз. Більше про можливості LIGA360 для контролю compliance ризиків - за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини