Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Країни G7 погодили надання Україні $50 млрд допомоги з використанням заморожених активів рф

Реклама

Країни G7 погодили надання Україні 50 млрд доларів додаткових коштів, повідомив Прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Ця сума буде покриватися прибутками від "заморожених" на Заході російських суверенних активів. Україна отримає кошти вже цього року і матиме гарантований фінансовий ресурс для покриття критично необхідних потреб у 2025 році", - зазначив Прем'єр.

Народний депутат Ярослав Железняк, розповів деталі плану:

  • назва цього плану буде «Extraordinary Revenue Acceleration Loans for Ukraine» або просто ERA

  • гроші прийдуть не з одного джерела, а по різним програмам (можливо Світовий банк, ЄС)

  • так як різні країни будуть залучати гроші і потім передавати їх Україні, то ціль (на що використати можна) такого траншу буде різна: десь на гуманітарні, десь економіка, десь на війну.

  • далі має бути затверджена угода більшістю членів ЄС, і далі всі кредитори + посередники (типу Світовий банк) + Україна мають підписати угоду про ERA.

  • швидко гроші не прийдуть, так як поки немає деталей. І ще будуть міністри обговорювати. Але у нас поки на 2024-му потреба по зовнішньому фінансуванню закрита.

  • ритмічність траншів буде залежить від того, як Україна зможе їх вибирати і потреб. Там поки половину мають залучити під себе ЄС, а США додасть все що буде ще потрібно.

  • два дуже важливих пункти:

- Україна зможе використовувати гроші на військові потреби. А також бюджетне фінансування, гуманітарні цілі та реконструкцію.

- буде офіційне комюніке від G7, і там буде підкреслено, що питання конфіскації активів рф (зараз заморожені) залишається на порядку денному. Тобто ми і далі претендуємо на 300 млрд $, які завислі у агресора.

Нова LIGA360 змінює підходи в роботі з інформацією. Відтепер всі джерела даних в єдиному комплексному продукті: законодавство, судові рішення, аналітика, реєстри, санкційні списки та медіа. Замов індивідуальну презентацію прямо зараз. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини